MAI dorește introducerea de noi reglementări în lege
Șoferii nu mai scapă! Bogdan Despescu, chestor general și secretar de stat în cadrul MAI, a transmis miercuri, pe 27 septembrie, că doreşte introducerea unor reglementări în lege.
Iar una dintre acestea ar fi posibilitatea ca poliţiştii să poată aplica sancţiuni pe baza imaginilor înregistrate de dispozitivele deţinute de persoane fizice în autovehicule.
„Valorificarea resurselor tehnice deţinute de către administraţiile publice locale (…). Există un act normativ adoptat în Parlament, este în vigoare şi ne pregătim să operaţionalizăm anumite sisteme.
Prin folosirea acestor sisteme stradale ale administraţiei publice locale vom veni cu un plus din punct de vedere al siguranţei rutiere în zonele urbane”, a declarat el în cadrul unei conferințe la sediul MAI.
Bogdan Despescu a adăugat că doresc să utilizeze dispozitivele de înregistrare deţinute de persoane fizice în mijloacele auto.
„Bineînţeles”, spune el, „atât cele din administraţia publică locală, cât şi cele deţinute de persoane fizice, vor avea o aplicare pe anumite genuri de fapte, fapte cu grad de pericol ridicat. Toate sancţiunile vor fi aplicate în cadru legal, cu respectarea tuturor garanţiilor procedurale şi numai de poliţişti.”
Punctul de amendă va crește la 165 de lei
De asemenea, după 6 ani în care punctul de amendă a stagnat la 145 de lei, acesta va fi majorat, urmând să ajungă la 165 de lei. Ministerului de Interne a venit cu această propunere, în încercarea de a impune sancțiuni mai aspre pentru șoferii care încalcă legea.
Șoferii care recidivează sunt vizați în mod special, aceștia întrând în atenția autorităților. Astfel, șoferii care acumulează amenzi repetate riscă să rămână fără permis de conducere pentru perioade semnificative.
Pentru depășirea vitezei cu 50 km/h peste limita legală, amenda poate ajunge la 3.300 de lei, în timp ce pentru neacordarea de prioritate se aplică o amendă de 1.320 de lei, și 825 de lei pentru depășirea neregulamentară.
„Spre exemplu. Astăzi la o constatare din punct de vedere al conducătorului auto sub influența alcoolului, se poate aplica avertisment și măsura complementară de suspendare a dreptului de conducere”, spune Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, potrivit Antena 3.
Codul Rutier se schimbă din temelii. Mai mult decât atât, în cazul acelor șoferi care conduc fără permis sau fug de la locul accidentului se dispune obligatoriu măsura de suspendare a permisului între 3 și 5 ani. În plus, dacă au provocat și un accident rutier grav ar putea rămâne fără carnet până la 10 ani de zile.
De asemenea, șoferii vor fi supuși testelor pentru depistarea consumului de alcool sau substanțe interzise dacă se găsesc sticle de alcool în mașină sau au un istoric de consum de droguri. În această ultimă situație, recuperarea permisului suspendat va implica și trecerea testelor de droguri.