Scad salariile mari, avertizam, inca din mai, cand am anticipat efectele mai putin vizibile ale pretinsei relaxari fiscale. Previziunile sunt confirmate de recenta Ordonanta de urgenta a guvernului – nr. 147/2002 – care alege sa sacrifice dezvoltarea investitiilor.
Guvernul a tinut secreta aceasta masura pana in ultima clipa, la adoptarea actului normativ. In urma cu trei saptamani, am cerut in scris Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) cum se va modifica plafonul CAS, stabilit in prezent la trei salarii medii pe economie. Raspunsul a fost evitat sistematic, intrucat secretul trebuia bine ascuns: relaxarea fiscala inseamna, pentru o serie de companii, costuri mai mari. Spre deosebire de firmele care isi platesc salariatii cu cateva milioane, cele care dau salarii de peste 14 milioane de lei net (430 de dolari) sunt direct vizate de foamea bugetului. Pentru a plati 14 milioane de lei unui salariat, compania trebuie sa cheltuiasca 38,5 milioane de lei! Este o suma care depaseste dublul celei care o primeste angajatul. In conditiile actuale, pentru 14 de milioane de lei, costul era de „numai” 34 milioane lei. Diferenta de cinci milioane de lei pentru un salariat se traduce in sume cu multe zerouri la nivelul intregii companii.
Pretinsa relaxare fiscala va costa grupul Japan Tobacco International cateva sute de mii de dolari, spune Gilda Lazar, corporate affairs director la JTI, companie care a investit 100 de milioane de dolari in Romania. O asemenea masura „este relevanta pentru modul in care Guvernul mentine sau imbunatateste mediul de afaceri, pentru transparenta care caracterizeaza actiunile Guvernului”, spune Gilda Lazar.
Nu numai companiile multinationale, dar, in general, toate companiile care isi respecta salariatii vor avea de suportat costurile relaxarii fiscale atat de asteptate, daca ar fi fost reala, de toata lumea.
Valentin Negoita, directorul executiv al Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (APP), spune ca marii perdanti sunt companiile private, cele care trag dupa ele economia. „Sectoarele moderne, competitive sunt sanctionate de acest gen de legislatie”, spune Valentin Negoita.
Cresterea vine nu din procente, ci din marirea bazei de impozitare. Astfel, s-a ajuns la situatia paradoxala prin care Ordonanta nr. 147/2002 scade contributiile pe salarii, dar sumele datorate statului cresc. Mecanismul e simplu, Guvernul a crescut baza de impozitare la aplicarea CAS. Ordonanta nr. 147 limiteaza aplicarea CAS la nivelul a
cinci salarii medii brute, fata de trei salarii, cum se practica inca in baza legislatiei actuale.
Pana acum, CAS se aplica la cel mult 16,7 milioane de lei, indiferent cat de mare ar fi fost salariul. De la 1 ianuarie, aceasta valoare aproape se dubleaza: 34,8 milioane de lei, adica de cinci ori salariul mediu brut. Precizam ca acesta a fost stabilit la 6.962.000 lei, prin Proiectul legii bugetului asigurarilor sociale.
Pacea cu sindicatele a sacrificat companiile
Negocierile dure cu sindicatele au determinat Guvernul ca aceasta majorare a taxelor sa nu insemne mai putini bani pentru salariati, care s-ar fi cunoscut imediat la vot. Dar cum proprietarii companiilor nu ies in strada, costurile se sparg in capul lor. Mai exact, al investitorilor. Din punctul de vedere al Guvernului, miscarea salveaza cornul si laptele date celor cu salarii mici (care este posibil sa primeasca o suta, doua de mii in plus la salariu). In schimb, investitiile in dezvoltare sunt puse sa plateasca. Guvernul afirma la instalare, prin insusi premierul Adrian Nastase, ca nu ii vom astepta pe investitorii straini, ci ne vom duce dupa ei. „O asemenea legislatie ii goneste”, spune directorul Asociatiei Comunicatiilor prin Cablu, un sector care ruleaza anual in Romania aproximativ 120 milioane de dolari.
Astfel, la nivelul salariatului efectul nu se va simti prea mult. Insa costurile foarte mari ale companiei cu forta de munca se vor intoarce ca un bumerang impotriva salariatilor. Valentin Negoita considera ca firmele nu vor micsora salariile, ci mai degraba vor incerca sa reduca schema de personal si, probabil, vor apela la masuri la limita legii pentru a isi reduce cheltuielile catre stat. „Este regretabil ca se iau masuri care incurajeaza in continuare evaziunea”, iar „companiile private sunt sanctionate sa preia povara sociala a statului”.
Cand legea sanctioneaza investitiile, solutiile acceptate de lege, dar care sa ii raspunda Fiscului cu propriile arme sunt recomandate de consultantii fiscali. George Straton, directorul grupului de editura si consultanta in afaceri Rentrop & Straton, spune ca orice solutie este buna, atata vreme cat reglementarile in vigoare nu sunt incalcate. Solutii de fuga: infiintarea unei firme, asigurari in loc de salarii, contracte de drepturi de autor devin anexe la tot multe carti de munca.
Exemplu de calcul pentru un salariu net de 14 milioane lei*
Cu taxele actuale
Pentru a plati un salariu net de 14 milioane lei, compania suporta un cost de 34 milioane lei.
· Cost pentru un salariat: 34 milioane lei. CAS = 3,9 mil lei (cota 23,33%, plafonat la 16,7 milioane lei)
· Celelalte contributii cumulate = 4,8 milioane lei (7% la sanatate, 5% la somaj, 2% fond persoane handicap).
· Total platit de companie: 8,7 milioane lei.
· Valoarea ramasa: 25 milioane lei, din care statul isi mai ia o data partea, de data aceasta din taxele datorate de angajat.
· Din cele 25.000.000 lei, angajatul primeste net 14,7 milioane lei. Statul ia inca 10 milioane de lei ca taxe si impozite datorate de angajat.
· Total taxe (companie si angajat): 19 milioane lei
· Cost total: 34 milioane lei
Cu noile taxe
Pentru a plati un salariu net de 14 milioane lei, compania va suporta un cost de 38,5 milioane lei.
· Cost pentru un salariat: 38,5 milioane lei. CAS = 8,5 mil lei (cota 24,5%, plafonat la 34,8 milioane lei)
· Celelalte contributii cumulate = 4,8 milioane lei (7% la sanatate, 3% la somaj, 0,5% fond accidente).
· Total platit de companie: 13,3 milioane lei (in crestere cu 4,9 milioane lei fata de contributiile actuale).
· Valoarea ramasa: 25 milioane lei.
· Pentru ca angajatul sa primeasca net 14,7 milioane lei, statul mai ia inca 10 milioane de lei ca taxe datorate de angajat.
· Total taxe (companie si angajat):
23 de milioane de lei (in crestere cu aproximativ cinci milioane de lei fata de taxele actuale).
· Cost total: 38,5 milioane lei.
„Cred ca este o lovitura puternica in plan
financiar si o sfidare a oricarei planificari a afacerilor.”
Gilda Lazar,
Corporate Affairs Director JTI Romania
„Sectoarele noi, in dezvoltare, sunt sacrificate pentru o pace confortabila cu sindicatele.”
Valentin Negoita, director executiv al Asociatiei de Comunicatii prin Cablu
„Singura cale pentru firme este sa foloseasca toate posibilitatile legale de economisire
la plata taxelor si impozitelor.”
George Straton, directorul grupului de editura si consultanta in afaceri
Rentrop & Straton