Luni, 7 martie, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat că instituţia pe care o conduce urmărește îmbunătăţirea eficienţei energetice a Uniunii Europene, sporirea investiţiilor în producţia de energie regenerabilă şi schimbarea surselor de energie ale UE cu „furnizori mai de încredere”.
„Trebuie să scăpăm de dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia”, a exclamat aceasta, potrivit DPA.
Uniunea Europeană urmărește implementarea inițiativei respective drept răspuns la agresiunile militare ruse asupra Ucrainei, care continuă de aproape două săptămâni.
Reamintim că Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii colaborau pentru a garanta furnizări sigure de energie electrică încă de dinainte de izbugnirea războiului din Ucraina, o alternativă fiind gazul natural lichefiat. Statele Unite ale Americii sunt deja un important furnizor de gaz natural lichefiat pentru UE.
Uniunea Europeană importă majoritatea gazului natural pe care îl consumă, iar în 2019 Rusia asigura 41% din importurile blocului european. De asemenea, tot în 2019, peste un sfert din importurile de ţiţei ale UE (27%) şi aproape jumătate din importurile de cărbune şi carburant (47%) proveneau din Rusia.
În prezent, oficialii europeni sunt îngrijorați că livrările ruse cu gaze naturale către UE ar putea fi blocate de Rusia, drept răspuns la sancţiunile economice europene, de aceea căută să scape urgent de dependența resurselor ruse.
Italia susține sancțiunile împotriva Rusiei: Acum trebuie să acţionăm cu toţii rapid
De altfel, premierul italian Mario Draghi a făcut apel de urgență la ţările europene să implementeze rapid sancţiuni economice împotriva Rusiei. Acesta a adăugat că Italia, Franţa şi Germania au implementat deja sancţiunile europene împotriva oligarhilor ruşi, însă „alţii o fac mai puţin”.
„Acum trebuie să acţionăm cu toţii rapid în legătură cu asta. Nu excludem noi sancţiuni, dar nu am discutat asta”, a exclamat Mario Dranghi.
Germania șochează Europa! Olaf Scholz: Importurile din Rusia sunt esenţiale pentru viaţa cotidiană a cetăţenilor europeni
În contextul actual, cancelarul german Olaf Scholz susține că importurile de energie fosilă din Rusia sunt „esenţiale pentru viaţa cotidiană a cetăţenilor europeni” şi că aprovizionarea continentului european nu poate fi asigurată altfel acum.
„Aprovizionarea Europei cu energie pentru producţia de căldură, mobilitate, electricitate şi industrie nu poate fi asigurată altfel pentru moment”, a declarat acesta, potrivit AFP.