Criza energetică pornită în această toamnă la nivel european se va accentua! Veştile nu sunt deloc bune pentru consumatorii din România, potrivit specialiştilor.
Fenomenul cu care s-ar putea confrunta întreaga Europă, în curând
În iarna aceasta, criza din domeniul energie se va înrăutăţi, iar populaţia va putea fi nevoită să consume mai puţin curent sau gaze şi chiar să fie pusă în faţa unui blackout, adică o pană extinsă de energie electrică.
“Este un fenomen global, care afectează toate economiile. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu criza aprovizionării din Statele Unite. Iar problemele au început dinainte de pandemie – se numeşte “răzbunarea vechii economii”.
Pandemia n-a făcut altceva decât să adâncească toate aceste probleme. Nu este inedit pentru Europa neapărat, sunt reminiscenţe ale problemelor economice mai adânci”, afirmă Jeff Curie, reprezentant al Goldman Sacks, una dintre cele mai mari instituţii bancare din lume.
Creşterea abruptă a preţurilor din Marea Britanie, de luna trecută, a făcut ca unele companii din industrie să reducă producția și să solicite ajutor de stat. Asta ar putea fi un indicator pentru ceea ce ar putea urma să se întâmple la nivelul întregului continent, în perioada următoare.
Luna februarie va fi critică pentru România, este de părere Dumitru Chisăliță
Nici România nu va scăpa, însă s-ar putea confrunta, mai degrabă, cu o criză a gazelor naturale, nu cu una a electricităţii, consideră Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Problemele cele mai mari ar putea apărea în luna februarie a anului viitor, când unii consumatori din România s-ar putea trezi fără gaze. Nu este însă vorba despre populaţie, a explicat Chisăliță la Antena 3.
“Probabilitatea este totuși mică, redusă (pentru blackout – n.red.). Dar trebuie să avem în vedere totuși că această iarnă este una atipică, în special din perspectiva alimentării cu gaze naturale, urmare a modificărilor importante în fluxurile de gaze (…).
Pe energie electrică eu aș fi foarte rezervat. Probabilitatea pe energie electrică este mult inferioară față de probabilitatea pe gaze naturale. Pe gaze naturale perioada critică este luna februarie, pentru că este o luna cu temperaturi deosebit de scăzute și este o luna în care gazele din depozitele de înmagazinare sunt epuizate.
Am putea să avem zile fără gaze la unii consumatori. Există posibilitatea ca în luna februarie, în situația unor temperaturi foarte scăzute și pe termen lung, anumiți consumatori să trebuiasca să fie opriți, astfel încât populația să nu sufere”, a explicat președintele Asociației Energia Inteligentă.