La nivelul Blocului Comunitar, scumpirea carburanţilor este de 9%, în timp ce în ţara noastră creşterea preţurilor a fost de două ori mai rapidă.
Barilul de petrol Brent, care influenţează costul de alimentare la pompele din Europa, s-a scumpit de la 55,6 dolari la aproape 85 de dolari.Totodată, este foarte posibil să ajungă la 100 de dolari in câteva luni, potrivit Ziare.com.
Motorina şi benzina vor fi mai ieftine doar dacă va fi scoasă supracciza, reintrodusă in doua etape, in septembrie si octombrie 2017, fapt ce a dus aproape imediat la scumpiri destul de semnificative.
Statistica Oil Bulletin a Comisiei Europene arată că preţul benzinei era la începutul lunii octombrie 2018 de 1,245 euro/litru, în creştere faţă de 2 octombrie 2017, când preşul era de 1,072 euro/litru. Pentru benzină se plăteau 1,267 euro/litru la 1 octombrie 2018, în timp ce anul trecut la ceeaşi dată trebuia să plătim 1,092 euro/litru.
Într-un raport publicat vineri, IEA a estimat că cererea de petrol din partea sectorului transportului ar urma să scadă până în 2050 ca urmare a înmulţirii vehiculelor electrice şi introducerii unor motoare pe combustie internă mai eficiente, însă acest lucru va fi contrabalansat de o cerere crescută de petrol pentru produse petrochimice.
„Nu există nicio îndoială că sectorul petrochimiei va fi motorul care va sta la baza creşterii cererii de petrol pentru mulţi ani de acum încolo” a declarat directorul IEA, Fatih Birol.