Datele de tranzacționare de la bursa ICE din Londra arată că prețurile gazelor pe piața europeană de tranzacționare a energiei electrice au depășit în ziua de vineri, 1 octombrie, un nou record.
Prețul gazului continuă să crească! Un nou record pe piața europeană
Astfel, prețurile gazelor aproape au ajuns la 1.200 de dolari pe mia de metri cubi, fiind a patra zi consecutivă în care suma depășește pragul de 1.000, transmite trend.az
După deschiderea bursei, contractele futures au început să se tranzacționeze cu 100 de euro pe MWh, echivalentul a 1.199,44 de dolari pe mia de metri cubi, conform indicelui olandez TTF.
Ulterior, prețurile gazelor au scăzut cu 1,7%, până la aproximativ 1.150 de dolari pe mia de metri cubi. Unul dintre motivele unei astfel de creșteri accentuate ar putea fi scăderea de aproape trei ori a fluxului de gaze naturale livrate prin conducta de gaz Yamal-Europe, care s-a înregistrat vineri dimineață.
Totodată, prețurile au oscilat deoarece comercianții au cântărit potențialul de reducere a cererii în raport cu oferta.
Gazprom a crescut livrările de gaze către România
Amintim că Valey Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, a fost întrebat anterior ce părere are despre acuzațiile care spun că Gazprom împiedică livrările de gaze naturale spre Europa pentru a pune presiune în vederea grăbirii punerii în funcțiune a Nord Stream 2.
Acesta a precizat că este la curent cu aceste acuzații, subliniind că Gazprom le consideră absurde. Ambasadorul spune că Gazprom a respectat toate acordurile și că nu a restricționat în mod artificial vânzările de gaze către blocul comunitar, potrivit Financial Intelligence.
„Gazprom a calificat acuzațiile privind livrările de gaze doar la nivel parțial, către Europa, drept absurde. Compania rusă respectă cu strictețe toate acordurile. Concernul nu a redus și nu a restricționat în mod artificial vânzările de gaze către UE, majoritatea fiind realizate în cadrul contractelor pe termen lung, în care prețul gazelor nu depinde de fluctuațiile actuale ale pieței.
Exporturile de gaze din conducte din Rusia către Europa în 2021 se află la valori maxime istorice. Potrivit datelor companiei, Europa și-a mărit importurile de gaze din conducte în prima jumătate a anului 2021 cu 31,5 miliarde de metri cubi, adică cu 33 la sută. Aceste date demonstrează lipsa de temei a acuzațiilor împotriva Gazprom cum că ar efectua livrările doar la nivel parțial”, a spus acesta.
Sursă foto: Dreamstime