Lovitura supremă pentru Donald Trump la finalul mandatului său de președinte. Conform anunțului făcut de preşedintele Comitetului pentru regulamente din Camera Reprezentanţilor a SUA, articolul pentru demiterea şi punerea sub acuzare a preşedintelui republican în exerciţiu al Statelor Unite, Donald Trump, va ajunge miercuri la vot în plenul acestei camere, transmite reuters.com
„Este important să acţionăm şi este important să acţionăm într-o manieră foarte serioasă şi deliberativă. Ne aşteptăm să ajungă la vot miercuri. Şi mă aştept să treacă”, a declarat congresmanul democrat Jim McGovern la CNN, potrivit sursei menționate.
Lovitura supremă pentru Donald Trump
De asemenea, acesta a mai spus că ar dori ca republicanii să aducă obiecţii faţă de această cerere de impeachment printr-o rezoluţie în care să-i ceară vicepreşedintelui Mike Pence să-l înlăture pe Trump prin invocarea articolului 25 din Constituţia SUA. Respectivul articol prevede că un preşedinte poate fi înlăturat dacă este considerat „inapt” să-şi îndeplinească atribuţiile.
În acest caz, acel comitet condus de congresmanul democrat va întocmi un regulament pentru a vota legislaţia în Camera Reprezentanţilor, iar 24 de ore mai târziu comitetul va prezenta o altă rezoluţie pentru impeachment.
Democraţii îl acuză pe preşedintele republican, care-şi încheie mandatul miercurea viitoare, că este responsabil pentru incidentele din 6 ianuarie. Ei susțin că prin declaraţiile sale el şi-ar fi încurajat simpatizanţii să pătrundă în clădirea Capitoliului.
Ce făcea Donald Trump când Capitoliul era sub asediu
În timp ce susţinătorii lui Donald Trump luau cu asalt Capitoliul american, preşedintele american, împreună cu avocatul său, Rudy Giuliani, dădeau telefoane senatorilor, încercând cu disperare să îi convingă să întârzie numărarea voturilor Colegiului Electoral, scrie CNN.
Cei doi l-au sunat în mod eronat pe senatorul republican Mike Lee, în timpul revoltei, deşi apelurile erau destinate către un alt senator, pe care Trump încerca să îl convingă să întârzie numărarea voturilor Colegiului Electoral, a confirmat un purtător de cuvânt al senatorului pentru sursa citată.
Purtătorul de cuvânt al lui Lee a confirmat că apelurile lui Donald Trump şi ale avocatului său erau destinate senatorului Tommy Tuberville, un republican nou ales din Alabama.
Trump l-a sunat pentru prima dată pe Lee, un republican din Utah, pe telefonul mobil personal, la scurt timp după ora 14:00. În tot acest timp, senatorii erau evacuaţi din Senat şi se aflau temporar într-o cameră, în timp ce susţinătorii lui Trump invadau Capitoliul.
Lee a răspuns la telefon şi Trump s-a prezentat, dar în scurt timp a devenit clar că preşedintele îl căuta de fapt pe senatorul Tommy Tuberville şi i s-a dat un număr greşit. Lee l-a lăsat pe preşedinte să aştepte la telefon şi s-a dus să-l găsească pe colegul său, căruia i-a spus că preşedintele este pe linie.
Senatorul Tommy Tuberville şi preşedintele Donald Trump au discutat aproximativ 10 minute. Preşedintele a încercat să-l convingă pe acesta să aducă obiecţii suplimentare la votul Colegiului Electoral, într-un efort de a bloca validarea lui Joe Biden ca preşedinte al Statelor Unite, potrivit unei surse apropiate. Apelul a fost întrerupt deoarece senatorii au fost rugaţi să se mute într-o locaţie.