Lovitura supremă pentru Europa! Care este, de fapt, cea mai mare amenințare

Europa

Sursă: Dreamstime

Acordul UE-China, amenințare la adresa suveranității Europei. Contravine valorilor Europei! Acordul de investiții UE-China ar putea fi abadonat. Anunțat de Bruxelles anul trecut ca o mare victorie, documentul este desființat de mai mulți experți.

Peste o sută de experți cer anularea acordului de investiții UE-China, potrivit Der Spiegl. În sprijinul lor aduc argumente precum încălcări grave ale drepturilor omului și suprimarea mișcărilor democratice din China.

Mai bine de 100 de experți renumiți din China, cercetători și activiști pentru drepturile omului din întreaga lume solicită suspendarea Acordului de investiții UE-China (CAI). Cel putin pentru moment.

„În ciuda dovezilor privind epurarea etnică, munca forțată și alte încălcări grave ale drepturilor omului, conducerea instituțiilor europene a ales să semneze un acord care nu impune angajamente semnificative din partea guvernului chinez pentru a garanta încetarea crimelor împotriva umanității sau a sclaviei”.

Este apelul lansat în scrisoarea deschisă către instituțiile UE, ajunsă la jurnaliștii germani.

La 30 decembrie, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat încheierea cu succes a celor șapte ani de negocieri cu China.

Bruxellesul speră că acest pact de investiții va deschide piața internă cu potențial ridicat a Chinei pentru companiile europene, oferind un impuls binevenit după luni de criză economică generată de pandemie. Acordul nu a intrat încă în vigoare și trebuie ratificat de Parlamentul European. Semnatarii scrisorii vor însă să împiedice ratificarea.

Acordul „se bazează pe un set naiv de ipoteze cu privire la caracterul Partidului Comunist Chinez”, se arată în scrisoare, conform spiegel.de.

De asemenea, „întărește dependența strategică a Europei de China și contravine valorilor fundamentale ale Europei”. Semnatarii mai susțin că companiile de stat chineze au profitat de perioada care a urmat crizei financiare din 2008 „pentru a cumpăra mize substanțiale în infrastructura europeană-cheie”.

„Mai mult decât atât, ar fi delirant să ne imaginăm că autoritățile chineze vor respecta promisiuni cu privire la aceste chestiuni de investiții și comerț, când, în mod regulat, a încălcat alte promisiuni înultimii ani”, se arată în scrisoare.

Exemplele citate de ei se referă la suprimarea mișcării pro-democrație din Hong Kong, lagărele de muncă forțată pentru minoritatea uigură musulmană, cele mai recente sancțiuni pe care Beijing le-a impus Australiei. Și, nu în ultmiul rând, amenințarea constantă a Chinei la adresa Taiwanului.

Acest demers este lansat de cercetători de la London School of Economics și de la Universitatea Princeton, de președintele Congresului Mondial Uigur, care locuiește în Germania. Și de fostul ministru italian de Externe Giulio Terzi di Sant’Agata.

Semnatarii cer UE „să se retragă imediat din Acordul de investiții cu China” și să înceapă alte negocieri, până când se vor realiza progrese „substanțiale și demonstrabile” în ceea ce privește situația drepturilor omului.

„Comisia Europeană acționează ca și cum ar fi posibilă separarea politicii de economie, ceea ce în cazul Chinei este imposibil”, afirmă Andreas Fulda, unul dintre inițiatorii scrisorii, membru al Asia Research Institute de la Universitatea din Nottingham.

Jakub Janda, directorul Centrului european pentru valori din Praga, consideră că suveranitatea Europei este în pericol, acuzând rolul Germaniei în negocieri. ”Germania a făcut presiuni pentru acord, prioritizând lăcomia anumitor companii în fața securității geopolitice a Europei”.