Unul dintre cele mai importante proiecte economice ale PSD este fără îndoială Fondul Suveran de Investiții, pentru care ieri s-a adoptat în ședințe de guvern o Ordonanță de Urgență. Lovitura vine însă din curtea lui Tudorel Toader.
Victor Ponta reacționează, dezvăluind că Ministerul Justiției a explicat într-un document oficial că Ordonanța este neconstituțională.
„Ieri insa Ministerul Justitiei a explicat in documentul oficial pe care il atasez de ce Ordonanta este neconstitutionala- si Ministrul Finantelor a trimis documentul la Secretariatul General ( ca sa se spele pe maini) – si totusi Ordonanta s-a adoptat!!!”, atrage atenția Victor Ponta pe Facebook, atașând documente în acest sens.
Cabinetul Viorica Dăncilă a avut pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de ordonanță de urgență privind cadrul general pentru înființarea de fonduri suverane. Ulterior, după ce vor avea loc noi discuții și cu partenerii de coaliție de la ALDE, social-democrații vor impune și un proiect de hotărâre de Guvern de înființare propriu-zisă a celebrului Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții, una dintre prioritățile trecute în programul de guvernare creionat de Darius Vâlcov.
„Un astfel de model de dezvoltare, aplicat cu succes în alte ţări, aduce beneficii pe mai multe planuri, prin investiţii profitabile şi susţinerea unor proiecte în domenii prioritare. Prin înfiinţarea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se are în vedere crearea unor vehicule de investiții financiare sau de intermediere financiară, de acţiuni sau participaţii în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România, care pe de o parte să aibă un rol multiplicator în economie, pentru o dezvoltare sustenabilă, şi, pe de altă parte, să catalizeze, să mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi, în același timp, către proiecte profitabile. Prin activitatea fondului vor fi susţinute domenii şi activităţi de dezvoltare cum ar fi: finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică, investiţii în industrie, investiţii în proiecte de infrastructură, creşterea competitivităţii economiei româneşti, urmărirea strategiei energetice, pieţele de capital. Sunt proiecte de anvergură, pe care le putem dezvolta împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-privat, aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare”, a declarat Dăncilă.