Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în dosarul Tel Drum, în care este acuzat de procurorii anticorupție de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.
Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul Tel Drum
„Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, potrivit unui comunicat DNA.
Astfel, Liviu Dragnea, la data faptelor preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, a fost trimis în judecată „pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte) şi instigare la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participaţiei improprii”.
Compania Tel Drum, în insolvență
De asemenea, despre SC Tel Drum SA, spun procurorii, ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv şi folosită la obţinerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăţi comerciale şi membrii grupului, pentru achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile care sunt utilizate de membrii grupului, precum şi pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile către aceiaşi membri.
Firma a intrat în insolvență, pe 29 ianuarie 2018, iar decizia a fost pronunțată de Tribunalul Teleorman. Datoriile totale ale Tel Drum au ajuns, la finalul lui 2021, la 71.492.908 lei.
După ce Tel Drum a intrat în proces de insolvență, printre bunurile companiei, în valoare de 1 milion de euro, ce au fost scoase la licitație, se numără și cei 28 de cerbi din pădurea Plopii-Slăvitești din Teleorman.
Bunurile Tel Drum, scoase la licitație
Administratorul judiciar al Tel Drum a anunțat în luna iulie a acestui an, a scoaterea la licitație a activelor firmei, în valoare de 923.319 de euro. Printre bunurile scoase la licitație se aflau și cei 28 de cerbi din pădurea Plopii-Slăvitești din Teleorman, la prețul total de 11.205 Euro exclusiv TVA.
Pe lista de bunuri se mai află un teren forestier situat în localitatea Plopii-Slăvitești din județul Teleorman, cu o suprafață de 2.190.111 mp (219,01 hectare), la prețul total de 647.025 Euro fără TVA.
De asemenea, pe listă se mai află un teren intravilan și construcții situate în localitatea Saelele, județul Teleorman. Suprafața totală a terenului este de 78.423 mp (7,84 hectare), iar cele nouă clădiri, ce au fost construite în anul 1970 au o suprafață totală de 1.772 mp. Prețul total este de 140.266 Euro fără TVA.
Nu în ultimul rând, printre bunurile scoase la licitație s-au mai aflat și șase loturi de pădure, un teren intravilan și alte 12 construcții cu caracter industrial.