Alexandru Rafila vrea să ia DSU de la Raed Arafat
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, propune integrarea spitalelor din București într-o platformă comună, cu scopul de a realiza economii și de a furniza servicii mai eficiente pacienților.
Într-o declarație făcută luni seară, Alexandru Rafila a reaprins conflictul cu Raed Arafat și a reiterat dorința de a transfera sub autoritatea Ministerului Sănătății serviciile medicale de urgență, care sunt coordonate în prezent de Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat.
Întrebat în cadrul emisiunii „Vocile care contează” de la Euronews România dacă este satisfăcut de modul în care funcționează sistemul medical de urgență, ministrul Sănătății a caracterizat actuala situație drept o „struțo-cămilă” în ceea ce privește funcționarea acestor servicii în România.
”Separarea am găsit-o noi în Ministerul Sănătății. E de mult timp această struțo-cămilă în care serviciile medicale de urgență sunt plătite și sunt în subordinea Ministerului Sănătății, dar sunt coordonate de Departamentul pentru Situații de Urgență. Sigur că sunt situații în care trebuie să fie comanda la Departamentul pentru Situații de Urgență, dar situațiile de urgență sunt excepțiile. Nu sunt regula, adică dacă cineva are o afecțiune acută care necesită intervenția ambulanței, nu discutăm de Departamentul de Situații de Urgență. Discutăm de o urgență medicală. Sigur că atunci când ai un accident cu victime, o catastrofă – acolo trebuie să existe o coordonare care nu trebuie să fie neapărat la Ministerul Sănătății”, a afirmat dr. Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății crede că sunt necesare modificări legislative în această direcție și afirmă că „în timp, oamenii vor înțelege că suntem sinceri la Ministerul Sănătății.”
”Cred că acest lucru ar putea fi reglementat prin anumite schimbări de natură legislativă care să precizeze clar rolul ambelor instituții, mai ales că noi investim extrem de mult în serviciile medicale de urgență, începând cu renovarea unităților de primiri urgențe, cu dotarea acestor unități cu plata personalului care lucrează și în UPU și lucrează și pe serviciile de ambulanță.
Probabil că așa, cu timpul, lumea se va lămuri că noi suntem de bună credință la Ministerul Sănătății”, a mai spus Alexandru Rafila, la Euronews România.
Ministrul Sănătății are o comunicare limitată cu șeful DSU, Raed Arafat
Întrebat dacă a discutat cu premierul Marcel Ciolacu în legătură cu mutarea serviciilor medicale de urgență de la DSU la Ministerul Sănătății, Rafila a declarat că consideră că locul acestor servicii este la Ministerul Sănătății, conform practicii din aproape toate țările lumii.
”Cu domnul secretar de stat Arafat vorbim, mă rog, nu foarte des. Avem o comunicare limitată, ca să spun așa, ne cunoaște de foarte mulți ani. Dânsul își face bine treaba, e un om foarte capabil, omniprezent.
Nu am niciun fel de comentariu, însă eu continui să cred că locul serviciilor medicale de medicină de urgență este la Ministerul Sănătății, așa cum este aproape în toate țările din această lume.
Sigur, faptul că dânsul lucrează la un alt minister nu cred că trebuie să fie motivul principal al acestei separări”, a concluzionat ministrul Sănătății.
Ministrul cere integrarea tuturor spitalelor din București într-o singură platformă
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este de părere că spitalele din București ar trebui integrate într-o platformă comună, în scopul realizării de economii și pentru a oferi servicii mai bune pacienților.
”Sigur că trebuie să existe o gândire pentru că discutăm de 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei (…) Spitalele din Bucureşti trebuie integrate într-o platformă comună care, pe de o parte, să economisească banii, una este să facă achiziţii la un spital, alta să faci la 19 spital”, a declarat, luni seară, la Euronews, Alexandru Rafila.
Ministrul afirmă că „integrarea este necesară” pentru a asigura furnizarea de servicii mai bune pacienților.
”ASSMB trebuie să facă o reformă să aibă platforme comune (…) să opereze, de exemplu, platforme comune pentru analizele medicale, care sunt constisitoare (…) creg că în 2-3 ani această integrare se poate realiza”, a mai declarat Rafila.
Ministrul consideră că gestionarea hranei pentru spitale și alte decizii ar putea fi realizate mai eficient printr-o platformă comună. Conform lui Rafila, în prezent, fiecare spital are un management separat, iar serviciile nu sunt integrate.
”Este momentul unui nou început poate şi pentru ASSMB şi cred că este momentul să să termine scandalurile”, a adăugat ministrul, precizând că a încercat să discute cu fostul director al instituţiei, Gabriela Oana Sivache, dar a fost ”multă vorbărie.”