SURSE: Comisia Europeană vrea să blocheze alocarea de fonduri către Ungaria
Mai mult, disensiunilor cu Guvernul Viktor Orban au provocat și mai multe nemulțumiri printre oficialii de la Comisia Europeană, potrivit surselor citate de publicaţia sueddeutsche.de
Autoritățile europene sunt de părere că instituţiile de la Budapesta nu înregistrează progrese suficiente în combaterea corupţiei, iar un raport de evaluare pentru situaţia din Ungaria urmează să fie prezentat de Comisia Europeană săptămâna viitoare, scrie sursa menționată.
Mai mult, informațiile au fost confirmate și de alți funcţionari europeni citaţi de publicaţia spiegel.de
Propunerea Comisiei Europene va trebui aprobată de Consiliul UE
Totuși, pentru blocarea fondurilor destinate Ungariei, propunerea Comisiei Europene va trebui aprobată de Consiliul UE cu o majoritate de două-treimi.
În septembrie, comisarul european pentru Buget şi Administraţie, Johannes Hahn, a avertizat Ungaria că riscă blocarea fondurilor de coeziune dacă nu aplică până la jumătatea lunii noiembrie 17 reforme solicitate de Comisia Europeană în domeniul statului de drept şi corupţiei instituţionale.
De asemenea, Ungaria nu a ajuns încă la un acord cu reprezentanţii Comisiei Europene privind Planul de rezilienţă post-pandemie, iar Budapesta riscă să nu primească rapid 5,8 miliarde de euro.
Decizia care pune pe jar Guvernul lui Viktor Orban
În altă ordine de idei, un proiect de rezoluţie propus de cinci grupuri politice din Parlamentul European solicită decidenţilor Uniunii Europene să nu aprobe Ungariei subvenţiile reţinute din diferite motive până când nu se va demonstra că măsurile luate pentru combaterea corupţiei sunt eficiente şi ireversibile, respectiv până cănd Guvernul de la Budapesta nu va pune în aplicare toate recomandările Bruxelles-ului care vizează promovarea principiilor statului de drept.
Propunerea de rezoluţie, care este aproape finalizată şi care se referă la stadiul negocierilor care au loc între Bruxelles şi Budapesta, va fi votată joi de europarlamentari. Instituțiile Uniunii Europene care decid asupra banilor nu trebuie să ia în considerare în mod obligatoriu opinia Parlamentului European.
Textul proiectului de rezoluţie discutat de grupurile politice populare, socialiste, liberale, ecologice şi de extrema stângă din Parlamentul European precizează: Nici implementarea integrală a celor 17 măsuri anticorupție negociate între Comisia Europeană și Guvernul ungar nu este suficientă pentru ca în Ungaria să fie eliminate riscurile sistemice la adresa intereselor financiare ale Uniunii Europene.