Lovitura supremă pentru Vladimir Putin! S-a întâmplat astăzi, 25 martie. Au semnat acordul

rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

În urma tensiunilor militare din Ucraina, SUA și UE au anunțat vineri, 25 martie, că va fi creat un grup de lucru al cărui obiectiv este reducerea dependenței Europei de resursele energetice fosile din Rusia.

SUA și UE au semnat un acord istoric pentru livrarea de gaze naturale lichefiate pentru Europa, potrivit anunțului făcut vineri la Bruxelles într-o conferință de presă comună susținută de Joe Biden, președintele SUA, și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

SUA și UE vor să reducă dependența de gazul rusesc! Joe Biden și Ursula von der Leyen anunță un plan comun

Potrivit unei inițiative anunțate de preşedintele american Joe Biden şi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, SUA vor lucra să furnizeze UE 15 miliarde de metri cubi suplimentare de gaz natural lichefiat (GNL) în acest an, scrie afp.com

Liderul de la Casa Albă, în vizită în Europa, a precizat într-un comunicat că SUA vor furniza mai mult gaz natural lichefiat Uniunii Europene pentru a o ajuta să îşi reducă dependenţa de resursele de gaz din Rusia.

„Astăzi am convenit asupra unei strategii comune cu aceste obiectiv, accelerându-ne în acelaşi timp progresele spre un viitor energetic curat şi sigur. Iniţiativa se concentrează pe două chestiuni centrale. Una este de a ajuta Europa să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc cât mai repede posibil. Iar a doua este de a reduce cererea generală de gaz a Europei”, a declarat Joe Biden.

Simultan, importurile de gaze lichefiate din SUA au şi început să crească. Dacă în 2021 livrările de gaze lichefiate peste Atlantic s-au situat la aproximativ 22 de miliarde de metri cubi, numai în prima lună a acestui an au ajuns la 4,4 miliarde metri cubi. Numai aproximativ 10% din nevoile de gaz ale UE sunt acoperite din producţia internă, Rusia asigurând circa 41% din restul nevoilor blocului comunitar.

Rusia asigură în prezent aproximativ 40% din necesarul de gaz al UE

Rusia asigură în prezent aproximativ 40% din necesarul de gaz al UE, procentele diferind semnificativ în funcţie de ţară, de la 10%, cât este dependenţa României, până la 80%, cât este dependenţa Finlandei.

Reducerea dependenței va însemna creșterea importurilor și producerea de mai multă energie regenerabilă. Scopul pe termen mai lung este de a asigura, cel puțin până în 2030, aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an de gaz suplimentar din SUA.

Reducerea dependenței va însemna creșterea importurilor și producerea de mai multă energie regenerabilă. Scopul pe termen mai lung este de a asigura, cel puțin până în 2030, aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an de gaz suplimentar din SUA.