În prezent, populația țării noastre este îngrijorată de o posibilă intervenție militară a trupelor ruse în Ucraina şi de un viitor război în imediata apropiere a României.

Oamenii se tem că trupele ruseşti ar putea ataca şi Republica Moldova deoarece în regiunea separatistă Transnistria, care nu se află sub controlul Republicii Moldova, staţionează trupe ruseşti, scrie cotidianul austriac Der Standard.

A crescut încrederea românilor în NATO și-n Uniunea Europeană

Conform unor sondaje, 70% dintre români susțin că vor fi protejaţi de NATO, iar 75% consideră că bazele americane din România ar putea reprezenta un sprijin împotriva unor posibile agresiuni.

Odată cu apariția tensiunilor din Europa de Est, în ultimele săptămâni, în România a crescut încrederea în NATO și în Uniunea Europeană.

Însă persistă și o atitudine critică în rândul populaţiei tradiţional anti-ruse, care au criticat declaraţiile ministrului social-democrat al apărării Vasile Dîncu, care susține că România ar trebui să-şi construiască o strategie „pro Rusia” şi nu împotriva Rusiei.

La polul opus, Klaus Iohannis se poziţionează clar în favoarea Occidentului şi îl asigură pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că îi va oferi sprijin.

De asemenea, a fost bine venit și anunţul Franţei privind trimiterea unor trupe militare în România. De altfel, în februarie şi martie urmează să staţioneze în țara noastră avioane germane Eurofighter.

AUR: singurul partid care preia narativul Kremlinului

În contextul actual, cotidianul austriac Der Standard susține că singurul partid politic care preia narativul Kremlinului este AUR, „un fenomen ce poate fi urmărit în rândul întregii drepte din Europa.”

Ultimele sondaje realizate de INSCOP ne informează că AUR a obţinut o susţinere de peste 20% şi a ajuns pe locul secund după social-democraţi în preferințele alegătorilor.

În prezent, AUR menţine legături cu „neo-legionarii” care se înrudesc cu Garda de Fier din perioada postbelică, o organizaţie antisemită, clerical-fascistă, care racolează în zilele noastre membri ai aşa-numitei „Frăţii ortodoxe”. Aceşti revizionişti organizează în țara noastră şi tabere de tineret.

Călin Georgescu, preşedinte de onoare al AUR, a afirmat că liderul Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu, respectiv colaboratorul lui Adolf Hitler şi dictatorul Ion Antonescu, ar fi făcut „fapte bune” şi i-a etichetat pe amândoi drept „martiri”.

Afirmațiile lui Călin Georgescu au fost vehement criticate de Institutul pentru Cercetarea Holocaustului din România şi de Centrul pentru Supravegherea şi Combaterea Antisemitismului.