Cel mai negru scenariu pentru Ucraina! Prima țară care nu este de acord cu aderarea acesteia în UE: Trebuie folosite alte căi
Ucrainei nu ar trebui să i se ofere aderarea la Uniunea Europeană, a declarat ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, la un summit european al presei. Deși Schallenberg pledează pentru legături mai strânse între Europa și Ucraina, aderarea deplină nu este una dintre ele și, în schimb, ar trebui folosite alte căi.
Printre acestea s-ar număra aderarea la zona economică a UE sau pur și simplu menținerea status quo-ului actual, arată The Jerusalem Post.
În ceea ce privește motivele pentru care Ucraina nu ar trebui să primească statutul de țară candidată la UE în luna iunie, Schallenberg a arătat că statele din Balcanii de Vest se află în prezent în negocieri, de mulți ani, pentru aderarea la UE.
„Ucraina nu ar trebuie să devină membră UE, nici în viitor”, ar mai fi declarat Alexander Schallenberg.
Aderarea la Uniunea Europeană este un lucru pe care Ucraina l-a solicitat în mod vocal. Acest lucru vine după ani de încălzire a relațiilor cu Occidentul, dar aceste apeluri au devenit și mai vocale după invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.
Înainte de această invazie și în timpul ei, președintele rus Vladimir Putin a invocat în mod repetat temerile legate de apropierea Ucrainei de Occident, mulți indicând printre acestea eforturile de a adera atât la UE, cât și la NATO.
Chestionarul de aderare la UE a fost deja completat
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a depus deja cererea de aderare a Ucrainei, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, de asemenea, că dorește ca Ucraina să facă parte din UE.
„Credem cu tărie că această procedură (de acordare a statutului de candidat) va avea loc în următoarele săptămâni și că va fi pozitivă pentru istoria poporului nostru, având în vedere prețul pe care l-a plătit pe calea spre independență și democrație”, a subliniat în acest sens liderul ucrainean, citat de Reuters.
Potrivit șefului adjunct al biroului președintelui Zelenskyy, Ihor Zhovkva, o astfel de mișcare marchează un punct de plecare pentru ca UE să decidă cu privire la aderarea Kievului.
El a subliniat, de asemenea, că documentul a fost completat de Ucraina, subliniind în același timp că Comisia UE va trebui să emită o recomandare cu privire la conformitatea Ucrainei cu criteriile de aderare necesare.
„Ne așteptăm ca recomandarea (…) să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi de partea statelor membre ale UE”, a subliniat Zhovkva în acest sens, după cum relatează Global News.