Haos în Ungaria. Migranții iau cu asalt țara vecină cu românia. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de vineri de consilierul premierului ungar pentru securitate internă, citat de MTI.
Potrivit acestuia, numărul de traversări ilegale ale frontierei este în creştere atât în Ungaria cât şi în restul Europei şi tot mai multe grupuri de migranţi ajunşi pe aşa-zisa rută balcanică de vest încearcă să pătrundă clandestin în Ungaria.
Totodată, oficialul a usbliniat faptul că în 2019, la frontiera de sud a Ungariei au fost descoperite nu mai puțin de 98 de tuneluri, dintre care 66 finalizate şi utilizate de migranţi pentru a intra în ţară. Doar anul acesta autorităţile au descoperit 17 tuneluri, a precizat Gyorgy Bakondi.
Oficialul subliniază faptul că în acest an, migranții au încercat de cinci ori să intre în țară pe ascuns, în grupuri mari. O primă tentativă s-a produs chiar de Anul nou, iar alte două în luna mai și alta în luna iulie a acestui an.
Cea mai recentă tentativă a migranților a fost în cursul zilei de miercuri. Responsabilul ungar precizează că circa 20 de migranţi aflaţi de partea sârbă a graniţei au aruncat cu cărămizi în poliţiştii aflaţi de partea ungară.
Aproape 6.000 de persoane au fost reținute
Acesta a mai vorbit și despre măsurile luate de autorități. Oficialul ungar susține că în acest an, autoritățile au reținut 57.971 de migranţi ilegali, faţă de 18.500 în aceeaşi perioadă din 2020, şi au arestat 548 de traficanţi de persoane, faţă de 223 în primele şapte luni ale anului trecut.
Bakondi subliniază faptul că aceste cifre arată că autorităţile ungare de frontieră se află sub o presiune constantă. În acelaşi timp, migranţii de pe ruta Balcanilor de vest nu-şi mai permit să angajeze „călăuze” şi încearcă tot mai frecvent să treacă graniţa în grup, a notat el.
Consilierul premierului ungar a prezentat și datele agenţiei europene pentru frontiere Frontex, conform cărora numărul intrărilor ilegale în Uniunea Europeană a crescut anul acesta cu aproximativ 60% faţă de 2020, majoritatea acestor intrări fiind înregistrate în regiunea central-mediteraneană şi în Balcanii de vest.
El a menționat că doar în perioada verii, mai exact în lunile iunie şi iulie numărul de treceri ilegale ale frontierei a crescut cu 33%, a spus Bakondi.Acesta a mai notat că numărul migranţilor care au încercat să intre ilegal în UE pe ruta Mediteranei centrale în primele şapte luni ale anului aproape că s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, majoritatea migranţilor fiind din Tunisia, Bangladesh şi Algeria.
În ceea ce privește un eventual răspuns din partea Ungariei în legătură cu decizia unor state ale UE de a opri expulzările spre Afganistan, Gyorgy Bakondi a explicat că Ungaria nu va fi nevoită să-şi schimbe politica. Potrivit acestuia, în interiorul țării nu există migranţi afgani. Totodată, el și-a exprimat preocuparea că o suspendare a expulzărilor ar putea încuraja noi migranţi să încerce să vină în Europa.