Lovitură totală chiar la granița cu România. Se solicită reducerea consumului de gaze

centrală de apartament

Sursă: Dreamstime

Lovitură totală chiar la granița cu România. Este anunțul momentului pentru cei cu centrale termice de apartament. Este vorba de o solicitare inedită în ceea ce privește consumul de gaze naturale. Cererea vine în contextul instituirii nivelului de alertă în sectorul gazelor naturale în Republica Moldova.

Este știrea momentului care vine chiar de lângă graniță. Inclusiv cei care au centrale termice de apartament sunt vizați. „Moldovagaz” a solicitat cetăţenilor să reducă temporar consumul de gaz şi să deconecteze sistemele individuale de încălzire. Societatea „Moldovagaz” a cerut consumatorilor finali să dea dovadă de înţelegere şi responsabilitate civică, reducând temporar consumul zilnic de gaze naturale.

Mai exact, Moldovagaz a solicitat consumatorilor casnici să-și deconecteze sistemele individuale de încălzire (cazane de gaze şi alte utilaje) pe perioada absenţei (pe parcursul zilei de lucru, pe perioada plecării/deplasării). În plus, solicită reducerea la capacitate minimă a consumului utilajelor de gaze pe timp de noapte, inclusiv reducerea consumului de gaze în timpul zilei. O altă rugăminte vizează limitarea consumului gazelor naturale în scopul pregătirii/ încălzirii hranei şi a apei.

Moldovagaz a mai cerut și ca organizarea programului de muncă al angajaţilor, astfel încât să fie redus la maxim timpul de încălzire a încăperilor, unde se desfăşoară activitatea de producere. O altă solicitare constă și în adaptarea şi organizarea regimului de activitate a întreprinderii în ture, la necesitate.

Cererile adresate de Moldogaz

Nu în ultimul rând, se mai cere și reducerea utilizării gazelor naturale în scopuri secundare/ neproductive. La întreprinderile din sectorul comunal-menajer s-a mai solicitat să se desfăşoare o campanie de informare în rândul angajaţilor întru reducerea consumului de gaze naturale, în scopuri personale. O variantă susținută de companie constă în identificarea posibilităţilor de trecere la surse alternative de combustibil.

Cererea adresată consumatorilor vine în contextul în care Republica Moldova a declarat stare de urgenţă în sectorul energiei din cauza deficitului de gaze naturale şi absenţei unui nou acord de energie cu grupul rus Gazprom.

„Anunţăm stare de alertă pentru a preveni declanşarea unei situaţii de urgenţă şi pentru a fi pregătiţi de orice scenariu. Instituţiile responsabile trebuie să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetăţenilor şi a securităţii energetice a ţării”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, după încheierea şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale.