Rareș Bogdan, locul 1 pe lista PNL pentru europarlamentare se lansează într-un atac frontal la adresa Ministerului Finanțelor, condus de Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, cu ajutorul ANAF sunt furați banii contribuabilor, pentru că nu le-au făcut regularizările la timp, în vreme ce modificarea succesivă a legislaţiei şi a formularelor care trebuie depuse la Fisc au creat o stare de haos administrativ.
„Cei care aveţi venituri din activităţi independente (PFA, drepturi de autor, tot ce înseamnă profesii liberale) aţi primit, probabil, o decizie de impunere pentru plata contribuţiilor sociale pentru perioada 2013 – 2017. Probabil mulţi aţi suferit un şoc, pentru că nu vă aşteptaţi să datoraţi bani pentru sănătate (CASS). De ce s-a intamplat asta? Deoarece Statul nu a reuşit să facă regularizări. Adică să coordoneze declaratiile de venit făcute până în 2017, prin Declaraţia 220, cu cele făcute de anul trecut încoace, prin Declaratia 200. HAOS FISCAL, prezentat drept REVOLUŢIE FISCALĂ. CASS se stabileşte de către ANAF, prin decizii de impunere emise pe baza declaraţiilor contribuabilului. Fiind o cheltuială deductibilă, ar trebui, fireşte, să se reducă din baza impozabilă. Dar ANAF nu a făcut calculul pentru perioada 2012 – 2017, ceea ce înseamnă că oamenii au plătit impozit pe venit cu 16% mai mult, deoarece CASS nu a fost redus. Mai mult decât atât: a achitat şi CASS care a fost calculat mai târziu, în 2018 – 2019. Fără drept de deducere. PSD a decis în 2017 ca CASS să nu mai fie INTEGRAL deductibil (foame de bani, ne-am prins!). Logica primară zice, deci, că pentru anii trecuţi era! Nu numai logica, ci şi legea,” susține Rareș Bogdan.
Candidatul PNL susține că sistemul ANAF nu a putut să regleze CASS din Declaraţiile 220 cu Declaraţiile 200 (astea mai noi, „revoluţia fiscală”). Ceea ce înseamnă un FURT compus din două părţi:
a) Nededucerea cheltuielii cu CASS şi impozitarea venitului net cu 16% (aici e mai simplu de înţeles)
b) Furtul de 6% rezultat între deducerea cheltuielii cu impozitul perioadei 2013-2017 de 16%, prin mutarea datei de stabilire a CASS în 2018-2019, când impozitul a fost de 10%.
„Spre deosebire de perioada de până în 2017, când declaraţia veniturilor se făcea prin formularul 220, formularul 200, cel nou, cuprinde declararea impozitului pe venit, dar fără calculul CASS. Ei bine, regularizarea nu s-a făcut!! De ce? Sistemul nu e capabil să preia declaraţiile de impunere! Aiuritor, nu? Cum nu poate, veţi întreba? Nu poate!! Dacă întrebaţi la Fisc, vi se va răspunde că nu se poate. CONSECINŢĂ: s-au raportat în statistici venituri mai mari decât erau în realitate! Şi gândiţi-vă că 2,3% din veniturile bugetare vin din activităţi independente. Înmulţit cu 211 miliarde USD PIB X 5,5% cota CASS X 16% cota impozit efect de 42,7 milioane dolari/an X 6 ani (2012-2017) = 256 milioane dolari FURT, susține Rareș Bogdan.
Potrivit candidatului liberal la europarlamentare, acest haos legislativ afectează peste 400.000 de români, cărora li se adaugă alți 550.000 de români care își primesc salariile de la cei cu profesii liberale, independenți.