România este din nou luată la ochi de Bruxelles. Comisia Europeană a demarat o nouă procedura de infringement împotriva țării noastre, de data aceasta în sectorul agro-alimentar. Bucureștiul nu este singurul vizat de această procedură, ci mai multe state europene.
România este din nou luată la ochi de Bruxelles. Este acuzată că nu a aplicat legile care interzic practicile neloiale în sectorul agro-alimentar.
Bucureștiul are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde la scrisoarea de punere în întârziere şi a lua măsurile necesare.
România este din nou luată la ochi de Bruxelles. Este pe listă alături de alte 11 țări
Comisia Europeană a decis marţi să demareze procedura de infringement împotriva mai multor state membre, printre care şi România, pentru că nu au transpus în legislaţia naţională regulile care interzic practicile comerciale neloiale în sectorul agro-alimentar, informează un comunicat de presă.
Directiva UE 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar asigură protecţia tuturor fermierilor europeni, precum şi a furnizorilor mici şi mijlocii, împotriva a 16 practici comerciale neloiale impuse în mod unilateral de un partener comercial.
Termenul limită pentru transpunerea acestei directive în legislaţia naţională era 1 mai 2021.
Executivul comunitar a decis să trimită scrisori de punere în întârziere Austriei, Belgiei, Ciprului, Cehiei, Estoniei, Franţei, Italiei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei şi Slovaciei prin care le cere să adopte şi să înştiinţeze Comisia cu privire la adoptarea măsurilor relevante.
Practici comerciale neloiale care urmează a fi interzise
Aceste state membre au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde la scrisorile de punere în întârziere şi a lua măsurile necesare. În lipsa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.
Directiva UE 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar contribuie la întărirea poziţiei fermierilor de-a lungului lanţului de aprovizionare.
Printre cele 16 practici comerciale neloiale care urmează a fi interzise se numără: plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor, obligarea furnizorului la plata produselor irosite şi refuzul contractelor scrise.
Sursă foto: Dreamstime.