Lovitură pentru Austria! Îi este datoare României! Mai exact, aceasta trebuie să îi plătească țării noastre 11 miliarde de euro. Ce reprezintă însă această sumă?
Lovitură pentru Austria! Această țară îi este datoare României. Mai exact, trebuie să îi plătească României 11 miliarde de euro. Însă ce reprezintă această sumă? Ei bine, aceștia sunt banii pe care țara noastră i-a pierdut anual din cauza respingerii aderării la spațiul Schengen.
Austria îi este datoare României
Cel care le-a înmânat europarlamentarilor factura de 11 miliarde de euro este europarlamentarul Vlad Gheorghe, care se află în aceste momente la Viena. Aceasta este suma pe care o pierde România anual, din cauza faptului că nu este în spațiul Schengen.
„Este o sumă pe care au găsit-o sumele de consultanță din Big Four, deci este o sumă calculată de oameni care nu sunt implicați politic, care nu sunt nici români, nici austrieci. Este o sumă de început, de la care pornim cu discuția despăgubirii. În nici un caz nu este factură finală. Este o sumă pe un an și fără penalități de întârziere pentru că s-ar putea să ne apucăm să calculăm și asta”, a declarat acesta pentru Antena 3 CNN.
Vlad Gheorghe a explicat că atât timp cât România nu intră în spațiul Schengen din cauza unui abuz, trebuie plătite costurile.
„Cât timp nu intră în Schengen, din cauza unui abuz, fără nici un fel de justificare, oamenii care îl comit trebuie să înțeleagă că au de plătit. Comisia Europeană are datoria și calculeze suma întreagă, care curge. Am lăsat mai multe facturi colegilor parlamentari austrieci să le aibă pe bănci, chiar în plen, atunci când încep sesiunea luni”, a spus el.
Românii nu dau vina pe austrieci
În timp ce Austria se opune aderării României la Spațiul Schengen, românii nu consideră statul austriac responsabil pentru această poziție. Mai mult, majoritatea românilor nu anticipează aderarea țării lor la spațiul Schengen în anul în curs.
Într-un sondaj CURS care a sondat dacă România își va asigura intrarea în spațiul Schengen în acest an:
- 37% dintre respondenți au exprimat un sentiment de „mai degrabă nu”
- 34% au afirmat „categoric nu”
- 14% au înclinat spre „mai degrabă da”
- 6% dintre participanți au răspuns ferm cu „categoric da”
Când au fost întrebați care este principala entitate pe care o consideră responsabilă pentru rezistența Austriei la includerea României în spațiul Schengen, o majoritate semnificativă de români (45%) a atribuit responsabilitatea politicienilor români, sugerând o lipsă de abilități de negociere.
Alți 30% dintre respondenți au dat vina pe guvernul austriac, în timp ce 11% au atribuit-o Ministerului român de Interne (MAI).
Sondajul a avut un eșantion de 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.