Ungaria, prin vocea ministrului său de Externe, Peter Szijjarto, și-a exprimat recent poziția cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen.
Ungaria susține aderarea României la Spațiul Schengen
Ungaria, mai precis, ministrul său de Externe, Peter Szijjarto, a exprimat poziția oficială cu privire la aderarea României la Schengen.
El a declarat către oficialii austrieci că îi invită politicos să fie de acord cu aderarea țării noastre. Ministrul îi „somează” pe aceștia să nu se mai opună aderării. Reprezentantul Ungariei, susține că atunci când România va intra în Schengen, vor exista 10 puncte noi de trecere a frontierei între România şi Ungaria.
„Doresc să îi invit politicos, că să nu zic că-i somez, pe oficialii austrieci să fie de acord cu aderarea prietenilor noştri români la Spaţiul Schengen. Interesul Ungariei e ca România să adere la Schengen în acest an. De la acel moment, vom avea 10 noi puncte de trecere frontieră şi fără timpi de aşteptare nicăieri la graniţă”, a declarat Peter Szijjarto, la Timişoara.
Ministrul de Externe al Ungariei a evidențiat faptul că România reprezintă a treia cea mai importantă piață de export pentru Ungaria. România este și un loc favorit al investițiilor maghiarilor.
„România e a treia cea mai mare piaţă de export pentru noi, este un loc preferat de investiţii pentru capitalul maghiar, avem comunităţi naţionale care trăiesc în cele două ţări, a venit momentul să nu deranjăm legătura dintre cele două ţări prin puncte de trecere…
Sperăm că decizia din această toamna referitoare la aderare României la Schengen se va baza pe fapte reale”, a mai precizat Peter Szijjarto”.
Ardealul se va „uni” cu Ungaria prin infrastructură
Ungaria dorește aderarea României la Spațiul Schengen și pentru a beneficia de planurile viitoare de infrastructură. Ele au fost puse deja în mișcare pentru conectarea țării cu România.
Este vorba despre planuri de cooperare între România și Ungaria pentru construirea unor autostrăzi care să lege cele două teritorii. Guvernul de la Budapesta a anunțat recent intenția de a dezvolta aceste proiecte. Unul dintre obiectivele acestor planuri este construirea unei autostrăzi care să conecteze orașul Nyíregyháza, situat la granița cu România, cu orașul Satu Mare din România.
Ministrul maghiar al Construcțiilor și Transporturilor, János Lázár, a confirmat că procesul de construcție a început deja. Prima secțiune a viitoarei autostrăzi va avea o lungime de douăzeci și opt de kilometri și va fi construită în două etape, conectând autostrada M3 cu granița ungaro-română.
Pentru finalizarea acestui proiect, se estimează că va fi necesară o investiție de aproximativ 175 miliarde de forinți.