România a avertizat de mult timp SUA cu privire la Federația Rusă
Daniel Fried, fost consilier pentru securitate națională al președinților Bill Clinton și George W. Bush, și fost ambasador al SUA în Polonia, a subliniat, într-un interviu la Antena 3, importanța unei păci durabile în Ucraina, în contextul războiului cu Rusia.
El a explicat că o „pace prin predare” nu ar fi benefică pentru Ucraina, fiindcă nu ar asigura o soluție stabilă pe termen lung, ci doar o „pauză” care ar lăsa deschise ușile pentru o posibilă reaprindere a conflictului.
În opinia sa, pacea trebuie să fie stabilă, cu siguranță pentru Ucraina, iar acest lucru presupune ca Rusia să nu își refacă planurile de invazie după o eventuală încetare a focului.
Fried a făcut apel la sprijinirea Ucrainei pentru a opri atacurile Rusiei și a subliniat că acest obiectiv trebuie să fie în interesul întregii Europe și al României.
El a remarcat, de asemenea, că, deși o soluție de încetare a focului este discutată în cercurile politice, aceasta nu ar trebui să ducă la o „predare” a Ucrainei, ci la o asigurare a securității acesteia.
”Ne dorim cu toții pacea, dar asta nu înseamnă că ucrainenii se predau. Pacea trebuie să fie durabilă, trebuie să fie stabilă și trebuie, de asemenea, să aibă la bază siguranță pentru Ucraina. Altfel, nu e pace, e doar o pauză. Nu e ușor, însă e posibil. Să ajutăm Ucraina cât se poate astfel încât să oprească atacul Rusiei.
Trump a spus că va face orice se poate pentru o soluție diplomatică. Pacea nu înseamnă că trebuie să se predea. Putin tot insistă pe acest lucru. Sunt mai multe idei care tot circulă și Trump și oamenii săi au vorbit de o soluție de încetare a focului, dar ca să funcționeze, Ucraina trebuie să aibă siguranță, nu poate să fie doar o pauză în timp ce se regrupează Rusia și plănuiește următoarea invazie.
Nu e ușor, dar e posibil și e în interesul întregii Europe și al României. Să ne asigurăm că Ucraina e securizată și Putin nu-și va reface imperiul”, spune el pentru Antena 3.
Poziția României față de Rusia
Referindu-se la poziția României față de Rusia, Daniel Fried a amintit că România a avertizat SUA încă din anii 90 cu privire la intențiile imperiale ale Rusiei, având un rol esențial în înțelegerea acestora.
El a subliniat importanța experienței României, care a fost printre primele țări care au prevăzut această amenințare și a contribuit semnificativ la securizarea regiunii prin aderarea la NATO și Uniunea Europeană.
Fried a apreciat că România, având o cunoaștere profundă a mentalității ruse, poate oferi sfaturi esențiale în procesul de stabilizare a Ucrainei și de oprire a agresiunii rusești.
”Timp de foarte mulți ani, România a tot avertizat SUA cu privire la intențiile Rusiei și ați avut dreptate. Or, argumentul invocat încă din anii 90 de România a fost că trebuie să deschideți porțile NATO pentru că rușii vor restaurarea imperiului. De data asta, americanii au ascultat, România e în NATO, în UE și acum și în spațiul Schengen.
Avem nevoie de sfatul României și de experiența sa, de experiența țării care cunoaște cel mai bine Rusia. Noi, americanii nu putem singuri, avem nevoie de sfatul unei țări care înțelege prea bine ce înseamnă această dorință de imperialism a Rusiei. România înțelege și face deja foarte multe pentru Ucraina și trebuie să ne ajutăm reciproc ca să putem opri războiul lui Putin, să stabilizăm Ucraina și apoi să lucrăm împreună astfel încât să putem să ne și folosim de ceea ce ați învățat în ultimii 35 de ani”, continuă el.
Sfaturile lui Daniel Fried pentru Donald Trump
În contextul unei posibile a doua administrații Trump, Daniel Fried a propus un plan bazat pe securizarea Ucrainei, integrarea acesteia în NATO și sprijinirea eforturilor de reconstrucție.
El a recomandat o abordare unitară a aliaților, pentru a continua presiunea asupra Rusiei și a opri planurile expansioniste ale acestora.
De asemenea, Fried a insistat că „pacea prin putere” este o idee bună, dar aceasta nu trebuie confundată cu „pacea prin predare”, care ar lăsa Ucraina vulnerabilă și expusă.
Fried a încheiat subliniind că Rusia nu este periculoasă în sine, dar devine o amenințare atunci când acționează ca un imperiu care încearcă să își extindă influența în afaceri externe. În opinia sa, o Rusie normală, în interiorul granițelor sale, ar fi mult mai benefică pentru stabilitatea regiunii și a lumii întregi.
”I-aș spune: Domnule președinte, pacea e indivizibilă. Securitatea trebuie conferită tuturor. Ucraina trebuie să fie securizată. Poate Ucraina nu-și va putea recupera teritoriile imediat, însă haideți nici să nu declarăm că au fost cucerite. Haideți să nu acceptăm cererile lui Putin, să lăsăm Ucraina să se reconstruiască, să o integrăm în NATO pentru că astfel vor fi eliminate dorințele imperialiste ale lui Putin. Pacea prin putere e o idee bună, dar nu pace prin predare.
Trebuie să ajutăm Ucraina, dar și presiunea asupra Rusiei trebuie să continue și împreună să lucrăm ca aliați. Putin se bazează pe punctele noastre slabe. Tot acționează în Europa prin dezinformare și sabotaj. Am auzit, desigur, de aceste suspiciuni din România recente și să știți că nu s-a întâmplat doar în România.
Și în Germania, public, s-a indicat că acest sabotaj există, inclusiv de serviciile de informații. Rusia e o amenințare, eu nu sunt anti-rus, sunt anti-Imperiul Rus. Îmi doresc ca Rusia să fie o țară normală în interiorul granițelor sale, nu un imperiu extins în granițele celorlalți”, a mai precizat acesta.