Telefoanele mobile au devenit accesoriul nelipsit din viețile românilor, însă acestea pot reprezenta și un pericol. Un studiu realizat recent a demonstrat că utilizarea acestora poate declanța o anumită afecțiune.
Cercetătorii suedezi au făcut o serie de investigații pentru a vedea care este efectul utilizării telefonului mobil înainte de culcare. În urma cercetării, aceștia au descoperit că toate conversațiile la telefonul mobil înainte de somn afectează negativ sănătate.
Mai exact, persoanele care fac acest lucru se pot confrunta cu dureri de cap, insomnie, dar și dispersarea atenției, scrie UNN. Investigația realizată în Suedia a durat un an și jumătate, iar în acest proces au fost implicați 35 de bărbați și i 36 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani.
În timpul studiului, toți participanții au fost periodic supuși la expunerea cu frecvența semnalului de circa 884 MHz, ceea ce corespunde aproximativ semnalului mediu atunci cînd vorbim la un telefon mobil. Astfel, în cadrul experimentului, subiecții au început să se acuze de dureri de cap și probleme cu somnul.
În prezent, cercetătorii prelucrează toate datele obținute, însă rezultatele sunt clare. În stadiul de acum al analizei, cercetătorii trag un semnal de alarmă referitor la conversațiile lungi înainte de a merge la culcare și efectul acestora asupra organismului uman.
Impactul telefonului asupra somnului
De menționat este faptul că pe lângă studiul suedez, cercetătorii elvețieni de la Înalta Școală pentru Științe Aplicate din Zurich (ZHAW) au vrut să afle și ei dacă utilizarea telefonului mobil înainte de culcare influențează somnul și odihna.
În urma studiului realizat de cercetătorii elvețieni, rezultatele au demonstrat că majoritatea persoanelor intervievate, cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, dorm suficient, adică opt ore pe noapte, și că durata somnului scade odată cu vârsta.
Pe de altă parte însă, jumătate din tineri au declarat că nu se simt suficient de odihniți în timpul săptămânii, indiferent de vârstă, iar factorii identificați drept dăunători somnului sunt petrecerile, jocurile video, trimiterea de fotografii sau de filme pe smartphone sau folosirea telefonului mobil ca ceas deșteptător.
Totodată, același studiu a mai arătat că tendința tinerilor de a folosi aparate mobile joacă astfel un rol determinant în apariția unor probleme cu somnul, lumina albastră a ecranelor întârziind secreția de melatonină, „hormonul somnului”.
În acest context, la fel ca și cercetăorii suedezi, cei de la ZHAW recomandă înlăturarea telefonului mobil din dormitor și reducerea timpului petrecut cu jocuri video. Mai exact, aceștia susțin că pentru un somn odihnitor, este bine ca o persoană să stea departe de orice fel de ecran.
În același timp, pentru a beneficia de un somn liniștit, se recomandă stingerea aparatelor mobile sau punerea lor în modul „avion”. O altă recomandare a cercetătorilor pentru tineri este ca aceștia să se trezească cu un ceas deșteptător în locul telefonului mobil.