Primăria Capitalei a pus în dezbatere publică proiectul legislativ privind majorarea impozitelor și taxelor locale în Municipiul București. „Autorităţile locale au obligaţia legală să modifice taxele şi impozitele anual”, a informat Primăria București.
Cresc taxele și impozitele în București
Recent, reprezentanții Primăriei București au pus în dezbatere publică proiectul legislativ privind majorarea impozitelor și taxelor locale în Municipiul București pentru 2023. Conform informațiilor transmise, acesta prevede indexarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale cu un coeficient de inflaţie de 5,1%.
„Potrivit legislaţiei în vigoare, autorităţile locale au obligaţia legală să modifice taxele şi impozitele anual, până la 30 aprilie, în funcţie de indicele de inflaţie. În acest sens, în acord cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul General al Municipiului Bucureşti adoptă hotărâri privind impozitele şi taxele locale pentru anul fiscal următor.
Având în vedere faptul că prevederea legală este imperativă, instituţia noastră a pus în dezbatere publică proiectul de impozite şi taxe locale pe anul 2023 care prevede indexarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale cu un coeficient de inflaţie de 5,1%”, potrivit unui comunicat de presă.
Dezbaterea durează 30 de zile lucrătoare și are termen final pe 5 aprilie.
Reamintim că primăria generală a Bucureștiului a primit numai în acest an trei amenzi din partea Inspectoratului de Stat în Construcții pentru că nu a emis autorizații de construcție în termen legal.
Primăria București, amenzi uriași din partea ISC
Astfel, în trei adrese transmise de ISC se arată că numai de la începutul acestui an au fost aplicate cel puțin trei amenzi: una în cuantum de 6.000 de lei, alta de 5.000 de lei, iar a treia neprecizată, dar care, potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, poate varia între 5.000 și 30.000 de lei. În plus, până în prezent, primăria ar fi fost deja amendată cu circa 55.000 de lei, potrivit Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU), citată de luju.ro.
Aceste documente au fost dezvăluite săptămâna trecută de Alexandru Pănișoară, fost membru al Asociației Salvați Bucureștiul, adică tocmai ONG-ul lui Nicușor Dan.
Adresele ISC au fost făcute publice de ADU cu ocazia unei sesizări față de primarul general, care au fost trimise tot marți către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Avocatul Poporului, Prefectura Municipiului București și Consiliul General al Capitalei. Mai exact, ONG-ul lui Pânișoară îl acuză pe edil de discriminarea cetățenilor care nu fac parte din mediul universitar.
Răspunsul lui Nicușor Dan
Revolta asociației vine în urma declarației făcute de către primarul general luni, 14 februarie 2022, la o întâlnire cu mediul universitar. Nicușor Dan a promis atunci că va trata cu prioritate autorizațiile de construire emise pentru instituțiile de învățământ superior.
„Este în interesul Primăriei Capitalei să definească Bucureștiul ca un puternic pol universitar, atât în țară cât și în Europa de Sud-Est, orașul nostru fiind în prezent gazda a peste 300.000 de studenți. Avem o miză importantă, aceea că Bucureștiul să se definească astfel pe harta globală și să atragă cât mai mulți studenți din țară sau din străinătate.
Știu că există un necesar de spații pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale în București și sunt deschis să soluționăm această problemă, acolo unde acest lucru este posibil.
Urmează implementarea proiectelor dezvoltate prin PNRR și vreau să vă asigur că o să facem tot ce ține de noi pentru a vă sprijini. În acest sens, vă asigur că universitățile vor avea prioritate în tot ceea ce înseamnă autorizații, certificate sau documentații de urbanism”, a declarat Nicușor Dan.