Lovitură totală pentru Florin Cîțu! Se întâmplă chiar după ce a fost numit

Premierul Florin Cîțu

Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan

Lovitură totală încasată de către noul premier, Florin Cîțu. Totul se întâmplă după ce Guvernul său a fost votat în Parlament și a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Nimeni nu se aștepta la așa ceva.

Florin Cîțu a ajuns premier, dar a primit deja prima veste proastă. Totul se întâmplă la nici 24 de ore de când și-a luat în primire funcția. Problemele i se trag chiar din interior, de la noul șef al Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Probleme mari pentru noul premier

Se pare că șeful PNL, Ludovic Orban, nu a intrat în vacanța de Crăciun. Lucrează din greu pentru a-și păstra și întări influențele asupra Guvernului. În Camera Deputaților a preluat deja puterea.

Acum se pregătește să preia puterea și în Guvern, mai exact la Secretariatul General al Guvernului (SGG). Este instituția de care depinde vital buna funcționare a Executivului și este aflată în proximitatea premierului.

Dar, potrivit mai multor lideri din PNL, nu proaspătul premier liberal, Florin Cîțu, va desemna secretarul general al Guvernului. Ci tot Ludovic Orban, cel care, cu două excepții, a impus partidului ca miniștri doar persoane apropiate lui.

Cine va fi noul șef al SGG

Cel mai vehiculat nume pentru a prelua Secretariatului General al Guvernului este Tănase Stamule, vechi colaborator al lui Ludovic Orban. Practic, șeful PNL vrea să-și mențină o autoritate completă asupra premierului, implicit asupra funcționării noului Executiv.

Secretariatul General al Guvernului, conform normelor în vigoare, se află în subordinea primului ministru. SGG asigură derularea operațiunilor tehnice și de strategie aferente actelor de guvernare, rezolvarea problemelor organizatorice, juridice, economice și tehnice ale activității Guvernului și ale premierului.

Printre multele atribuții pe care le deține, SGG avizează proiectele de acte normative, contribuie, pe baza analizelor, la fundamentarea strategiilor, planificării strategice şi la stabilirea direcţiilor de acţiune la nivel guvernamental.

SGG este condus de secretarul general al Guvernului, persoană cu rang de ministru, numit și eliberat din funcție prin decizia premierului. Asta spun actele normative privind funcționarea SGG. Și altceva intenționează președintele PNL.

Tănase Stamule, situat primul pe lista de preferați ai președintelui PNL pentru preluarea șefiei SGG este și la ora actuală consilier de stat pe probleme economice în Cancelaria primului ministru. Funcție în care a fost numit de Ludovic Orban atunci când acesta a preluat mandatul de premier în noiembrie 2019.

Stamule este prodecan al Facultății de Administrare a Afacerilor din ASE. A fost desemnat de Ludovic Orban drept candidat al PNL pentru primăria sectorului 1 la alegerile locale din acest an. Poziție din care a fost retras în urma înțelegerilor politice dintre PNL și USR-Plus, liberalii cedând USR, pentru Clotilde Armand, candidatura la primăria sectorului 1.

La ora actuală, Executivul nu are un secretar general al guvernului. Premierul interimar Nicolae Ciucă l-a demis scurt în decembrie pe cel pus de Ludovic Orban ca șef al SGG. Respectiv pe Antonel Tănase. Motivația publică a premierului interimar Nicolae Ciucă referitoare la demiterea lui Antonel Tănase a fost una elegantă dar aluzivă: ,,Este o chestiune de incompatibilitate profesională între mine și dumnealui,,.

Tănase Stamule, alături de Antonel Tănase, Virgil Guran, Ionel Dancă și alți colaboratori ai lui Ludovic Orban pe când ocupa funcția de premier, face parte din grupul care a tensionat la maxim relațiile dintre președintele PNL și majoritatea liderilor liberali centrali și locali.

Președintele PNL Ludovic Orban este acuzat tot mai dur de liberali pentru faptul că s-a izolat de partid în favoarea unei clientele personale. Mai grav, este acuzat și că a slăbit PNL cedând ministere economice importante către partenerii de coaliție precum și funcții de conducere în Parlament doar pentru a-și păstra o poziție de top în stat. Respectiv, președinția Camerei Deputaților, dacă nu a putut să-și conserve poziția de premier, anunță evz.ro.

Sursa foto INQUAM / Cornel Putan