Lovitură totală pentru Gazprom! Profitul excesiv al companiei va fi taxat. S-a dat lege
În cursul zilei de marți, parlamentarii ruși și-au dat acordul cu privire la introducerea unei taxe excepționale pentru profiturile excesive înregistrate de grupul energetic Gazprom. Această taxă este menită să aducă sume uriașe la bugetul de stat, în contextul în care cotațiile la gaze naturale au explodat în ultima perioadă.
Astfel, Gazprom urmează să plătească o sumă suplimentară de 1.250 miliarde de ruble, echivalentul a 22,2 miliarde de dolari, pentru extracţia de resurse minerale începând din septembrie şi până în noiembrie. Concret, este vorba despre 416 miliarde de ruble în fiecare lună, după cum arată proiectul de lege adoptat marţi de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.
Totuși, actul normativ are nevoie de aprobarea camerei superioare şi a preşedintelui Vladimir Putin.
Prețurile la gaze s-au dublat în acest an
Invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, dar și sancțiunile împotriva cele din urmă au determinat o dublare a prețurilor de referință la gazele naturale în Europa, în 2022. Pe de altă parte au existat și reducerile de exporturile de gaze ale Gazprom către principalele piețe, pe măsură ce livrările de gaze ruseşti către unele state europene au fost oprite complet iar livrările către alte state au fost serios diminuate.
Livrările de gaze s-au diminuat, dar veniturile Gazprom nu au fost afectate. Din contră, ele au crescut odată cu explozia preţurilor la gaze. După ce va fi aprobată, taxa pe profiturile suplimentare va direcţiona o parte mai mare din veniturile Gazprom către Guvernul Rusiei, cel mai mare acţionar la gigantul energetic, în loc să fie distribuită către toţi investitorii.
Nu se vor da dividende în valoare de 1,240 miliarde de ruble pentru 2021
Săptămâna trecută, la Adunarea Generală Anuală, acţionarii Gazprom au votat împotriva acordării unor dividende în valoare de 1.240 miliarde de ruble pentru anul 2021, apreciind că plata dividendelor nu ar fi o mişcare rezonabilă în contextul actual.
Având în vedere că statul rus deţine puţin peste 50% din acţiunile Gazprom, noua taxă specială este mult mai benefică pentru bugetul statului rus decât propunerea de dividende, respinsă de acţionari.
„Desigur trebuie să fim pregătiţi să ne îndeplinim obligaţia de a plăti taxe mai mari”, a declarat săptămâna trecută directorul financiar de la Gazprom, Famil Sadygov.