Prințul Harry nu va deveni consilier de stat

În prezent, Regele Charles al III-lea intenționează să facă câteva schimbări asupra legii pentru a împiedica membrii Familiei Regale care nu lucrează să fie consilieri de stat.

Astfel că, Prințul Andrew (al treilea copil al Reginei Elisabeta a III-a), Prințul Harry (fiul cel mic al Regelui Charles al III-lea) și Prințesa Beatrice (fiica cea mare a Prințului Andrew) ar deveni neeligibili pentru a-l reprezenta pe noul rege.

Legea Regenței din 1937 prevede că numai partenerul de viață al unui monarh britanic și cei patru adulți care urmează în linia de succesiune a tronului pot acționa în calitate de consilieri de stat. Aceștia pot înlocui regele/regina în cazul în care este absent/ă.

În ultimii ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a, Prințul de Wales, Ducele de Cambridge, Ducele de Sussex, Ducele de York și Ducele de Edinburgh au fost consilieri de stat.

Camilla va fi consilier de stat

Acum, însă, regina consoartă Camilla, în calitate de soție a Regelui Charles al III-lea, și Prințesa Beatrice, în calitate de următorul adult în linia de succesiune la tron, sunt eligibile pentru a deveni consilieri de stat, însă Prințesa Beatrice nu lucrează.

Recent, ziarul britanic The Telegraph a scris că Regele Charles al III-lea recunoaște imprudența de a avea un trio de membri ai Familiei Regale care nu lucrează și care ar putea să îl înlocuiască în cazul în care ar fi plecat în alt stat sau dacă ar fi incapabil să muncească.

Potrivit sursei citate anterior, Regele Charles al III-lea ar dori să schimbe legea rapid pentru ca frații săi, Contele de Wessex (Prințul Andrew) și Prințesa Regală (Prințesa Anne), să poată candida ca să devină consilieri de stat. În plus, ar putea avea loc o reformă legislativă mai amplă pentru a se defini în mod clar poziția membrilor Familiei Regale care lucrează și care nu lucrează.

În cazul în care noile cerințe nu se vor concentra doar pe linia de succesiune, este posibil ca Prințesa de Wales să fie inclusă.

În 1953, Regina Elisabeta a II-a a cerut adăugarea unei prevederi legislative care să asigure că, în cazul în care un copil ai ei accede la tron înainte de a împlini 18 ani, Prințul Philip va deveni regent.