Florin Cîțu spunea sâmbătă că Agenţia de rating Standard&Poor’s a menţinut ratingul de ţară al României la stabil, iar Moody’s l-a îmbunătăţit de la negativ la stabil, în ciuda tuturor ştirilor alarmiste. În acest context, premierul preciza că România merge în direcţia bună şi nu în cea greşită.

„Astăzi avem două veşti foarte bune pentru România în acest context de criză economică globală. Agenţia de rating americană Standard and Poor’s a reconfirmat ratingul de ţară al României şi a menţinut perspectiva la stabilă. Dar vestea foarte bună vine de la cealaltă agenţie de rating americană, Moody’s, care îmbunătăţeşte perspectiva României de la negativ la stabil.

În acest context în care avem o criză economică la nivel global, România şi echipa guvernamentală a reuşit această performanţă, să convingă agenţiile de rating americane să arate o perspectivă pentru o economie stabilă”, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă.

Lovitură din PMP

Pe de altă parte, Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe, are o cu totul altă părere. Acesta anunță că agențiile de rating nu ne spun că o vom duce mai bine.

Totodată, el a mai precizat că într-adevăr, măsurile luate de Guvern au fost apreciate de agențiile de rating, însă pentru români nu este o veste atât de bună, în contextul în care nu au existat explicații referitoare la împrumuturile din ultima vreme.

„Reconfirmarea ratingului României de către agențiile internaționale de evaluare financiară reprezintă o veste bună pentru Guvernul României. Acesta se va putea împrumuta în perioada urmatoare fără niciun risc.

Agențiile de rating au apreciat măsurile luate de Guvernul României pentru reducerea deficitului bugetar. Însă pentru români nu poate fi o veste bună, deoarece actualul guvern nu a reușit să le explice românilor de ce s-a împrumutat foarte mult în ultimul timp, iar măsurile luate pentru consolidarea fiscală au dus la înghețarea veniturilor acestora”, a scris pe Facebook fostul ministru de finanțe.

Ratingul nu se bazează pe creșterea prețurilor 

El a mai adăugat că această menținere a ratingului nu a avut la bază nici explozia prețurior și nici deficitul balanței comerciale. În același timp, vicepreședintele PMP susține că există riscuri ca jumătate din întreprindere mici și mijlocii să dea faliment din cauza exploziei de prețuri, lucruri care nu sunt făcute publice. Totodată, consumatorii vor fi și ei afectați.

În acest context, fostul ministru de finanțe susține că menținerea ratingului nu înseamnă nimic dacă măsurile de limitare a efectelor negative generate de creșterea prețurilor vor fi amânate.

„Menținerea ratingului României nu a avut la bază explozia prețurilor, accentuarea defictiului balanței comerciale și deprecierea monedei naționale în raport cu euro. Acestea produc efecte negative asupra puterii de cumpărare a populației și a situației financiare a multor întreprinderi mici și mijlocii.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică este pentru prima dată în ultimii 10 ani când venitul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum a fost de 98%. Există riscul ca aproximativ 50% din întreprinderile mici și mijlocii să intre în faliment ca urmare a creșterii prețurilor la energie electrică și al gazelor naturale.

Partidul Mișcarea Populară atrage atenția Guvernului României că menținerea ratingului nu va reprezenta nimic dacă se vor amâna măsurile de limitare a efectelor negative ca urmare a creșterii prețurilor la energie și la gazele naturale, deoarece multe firme vor intra în faliment afectând stabilitatea financiară și economică a României”, a scris, pe Facebook, Gheorghe Ialomițianu.