Lovitură uriașă pentru milioane de români. Șoferii au parte de vești proaste, ca urmare a modificării Codului Rutier. Ei trebuie să se supună unei noi reguli. Mai exact, se schimbă limita de viteză. Cine va trece peste aceasta, risca suspendarea permisului timp de patru luni.
Noua regulă se regăsește într-un proiect de OUG, aflat în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Prin modificarea Codului rutier, se are în vedere introducerii sancțiunii cu amendă de până la aproape 3.000 de lei și suspendarea permisului de conducere timp de patru luni. Sunt vizați șoferii care depășesc viteza maximă admisă pe o porțiune de drum cu peste 70 de km/h.
Prag de viteză față de limita legală
Prin proiectul de OUG de la MAI este propusă introducerea unui nou prag de viteză, mai exact de peste 70 de km/h față de limita legală. Cei care vor încălca această nouă regulă, riscă amenzi încadrate în clasa a IV-a de sancțiuni (de la nouă la 20 puncte-amendă), adică cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, dacă vor trece de limita de 70 de km/h peste viteza stabilită pentru porțiunea respectivă de drum, șoferii se vor alege și cu permisul de conducere suspendat pentru 120 de zile.
Noile reguli pentru șoferi nu se opresc aici. Proiectul prevede ca aceleași sancțiuni să fie aplicate și șoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune. Șoferii vor risca aceste sancțiuni și la întoarcerea mașinii pe autostradă sau la mersul înapoi, pe contrasens sau la traversarea de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.
Ce modificări se mai aduc în Codul Rutier
În acest moment, Codul Rutier stabilește aceeași amendă pentru depășirea cu peste 50 de km/h a vitezei maxime admise pe un drum. Perioada de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul este, însă, mai mică, respectiv de 90 de zile.
În proiectul de OUG aflat în dezbatere, se mai prevăd schimbări la reducerea, la cerere, a perioadei de suspendare a permisului, înăsprirea, în general, a sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de circulație și introducerea de amenzi noi, dar și sancționarea dură a comportamentului agresiv în trafic.
Un lucru important trebuie cunoscut, însă, de toți șoferii. Aceste noi reguli nu sunt în vigoare acum. Ca să se aplice, proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.