Sesizarea de plagiat pe teza premierului Nicolae Ciucă a fost admisă de CNATDCU marți, 25 ianuarie. Mai mult, Consiliul este singurul care poate da un verdict în acest caz și poate stabili dacă îi retrage sau nu titlul de doctor premierului în urmă dezvăluirilor făcute de jurnalista de la Press One. Și fostul premier Victor Ponta a primit acuzații asemănătoare care au dus la retragerea titlului de doctor.
Nicoale Ciucă, luat în vizor de CNATDCU
Sesizarea făcută recent la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNADTCU), pentru a analiza teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, va avea și un răspuns. Rămâne de văzut în cât timp va ieși Consiliul cu o reacție. Premierul României, fost ministru al Armatei, a fost acuzat la începutul anului de plagiat într-o anchetă jurnalistică. Forul din subordinea Ministerului Educației trebuie să ofere un răspuns la aceste acuzații.
Mai mult, documentul indică faptul că a mai fost depusă și o a doua sesizare în acest caz, pe lângă cea semnalată public de un deputat USR. Acum, conform procedurii legale, în următoarele 5 zile Bibliotena Națională va trimite un exemplar al tezei premierului la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare pentru verificare.
Premierul, acuzat de plagiat
Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat în teza de doctorat de către jurnalista Emilia Șercan. Totuși, într-o reacție, acesta a spus că a respectat prevederile legale în vigoare la momentul susținerii tezei. Premierul chiar a dat un comunicat prin intermediul biroului de presă al Guvernului în care susține că „am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etica a Universității Naționale de Apărare – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, in spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020”, însă nu a zis nimic de CNADTCU.
În prezent, Nicolae Ciucă este doctor în Științe militare cu teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care a susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp).
Care sunt etapele următoare
După admiterea sesizării, secretariatul tehnic al CNATDCU comunică școlii doctorale la care s-a susținut lucrarea, în cazul de față cea a Universității naționale de Apărare, inclusiv prin mijloace electronice, sesizarea anonimizată, în termen de maximum două zile de la notificare și solicită să încarce în platformă următoarele documente în format electronic:
a) copia „conform cu originalul“ a tezei de doctorat în cauză existentă în instituție;
b) informații privind autorul tezei de doctorat (CNP, data înmatriculării la doctorat, data susținerii publice a tezei de doctorat, copia ordinului ministrului prin care a fost acordat/ atribuit titlul de doctor, seria și numărul diplomei de doctor și numărul și data eliberării, numele și prenumele conducătorului de doctorat);
c) copii ale documentației aferente susținerii publice a tezei de doctorat, respectiv: decizia de numire a comisiei/ordinul rectorului, referatele întocmite de membrii comisiei, procesul-verbal al susținerii publice;
d) date de contact ale autorului tezei de doctorat, dacă este posibil;
e) punctul de vedere al IOSUD/IOD, care este consultativ și se referă la propunerea de menținere/retragere a titlului de doctor, semnată de rector sau, după caz, de președintele Academiei Române, documentele și reglementările interne, în vigoare la data înmatriculării la doctorat a autorului tezei de doctorat și aplicabile la data susținerii publice, care au fundamentat această propunere, în principal hotărârea Comisiei de etică universitară, avizată juridic, și la alte măsuri interne stabilite în cazul în care s-a constatat încălcarea eticii universitare;
f) punctul de vedere al autorului tezei de doctorat, care este consultativ;
g) punctul de vedere al conducătorului de doctorat, care este consultativ.
Instituțiile de învățământ superior au obligația de a furniza Ministerului Educației și Cercetării datele solicitate pentru constituirea dosarului de analiză a sesizării. Secretariatul tehnic al CNATDCU solicită Bibliotecii Naționale a României transmiterea în format electronic, în termen de 5 zile lucrătoare de la data publicării deciziei privind admiterea administrativă a sesizării pe site-ul www.cnatdcu.ro, a unei copii „conform cu originalul“ a tezei de doctorat.
În termen de maximum 5 zile, fiecare membru nominalizat pentru constituirea comisiei de lucru trebuie să își exprime, direct în platformă, acordul pentru analizarea sesizării și declarația că nu se află într-o situație de conflict de interese cu autorul tezei de doctorat sau conducătorul de doctorat.
Cine face parte din Comisia nr 26 – de științe politice, studii de securitate, științe militare, informații și ordine publică
Miroiu Adrian – președinte – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti
Chiru Irena – vicepreședinte – Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” din Bucureşti
Bădescu Gabriel – membru – Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca
Bârsan Ghiță – membru – Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu
Boșcoianu Mircea – membru – Universitatea “Transilvania” din Braşov
Carp Radu – membru – Universitatea din Bucureşti
Cimpoeș Radu – membru – Kingston University, London, UK
Crăiuțu Aurelian – membru – Indiana University Bloomington
Mișcoiu Sergiu – membru – Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca
Nate Silviu – membru – Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu
Naumescu Valentin – membru – Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca
Petrescu Dragoș – membru – Universitatea din Bucureşti
Roceanu Ion – membru – Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” din Bucureşti
Platforma notifică membrii Consiliului general pentru acordarea votului referitor la numirea comisiei de lucru. Membrii Consiliului general au la dispoziție maximum 5 zile pentru a analiza și aproba prin vot comisia de lucru. Se consideră confirmați 3 membri pentru care au fost exprimate mai multe voturi favorabile.