Demiterea nemilosului general rus
Cel mai nou nume de pe lista de demiteri a lui Vladimir Putin ar fi al generalului care a condus o divizie de parașutiști în luptele din Bahmut, considerat unul dintre cei mai nemiloși.
Este vorba despre generalul-maior Vladimir Seliverstov, comandantul Diviziei 106 Gărzi Aeropurtate. Acesta ar fi al optulea lider din armata rusă îndepărtat din funcție de la scurta rebeliune a lui Evgheni Prigojin.
Divizia 106 Gărzi Aeropurtate (VDV) acționează în zona Bahmut din ianuarie, iar ISW a observat recent că Regimentul 137 al gărzii intervine pentru a respinge contraofensiva ucraineană pe flancul nordic din Bahmut.
Un blogger militar rus a susținut că militari din cadrul Diviziei 106 VDV sprijină și operațiunile defensive rusești la sud de Bahmut. Rudele militarilor din Regimentul 137 au făcut apel la președintele rus Vladimir Putin și la alți oficiali și au reclamat condițiile proaste în care luptă soldații și faptul că nu provizii, echipamente și mâncare în unitate.
„Nemulțumirea exprimată public cu privire la condițiile din zonele în care forțele ruse se apără în fața contraofensivei ucrainene ar fi putut să-l fi determinat pe Seliverstov să reclame acest lucru la comandamentul militar rus, iar asta ar fi putut duce la demiterea lui”, a transmis ISW (Institutul pentru Studiul Războiului).
Președintele Coreei de Sud a vizitat orașul Bucha
Președintele sud-coreean a vizitat orașul Bucha, scena teribilului masacru de la începutul războiului, și Irpin, orașul de la portile Kievului bombardat intens. Apoi s-a întâlnit cu omologul său ucrainean. Șeful statului sud-coreean a ajuns în Ucraina împreună cu soția. În fața reședinței prezidențiale de la Kiev, cei doi au fost întâmpinați de Volodimir Zelenski și de prima doamnă Olena Zelenska.
Președintele sud-coreean, care a participat și la recentul summit NATO de la Vilnius, și-a exprimat sprijinul ferm pentru Ucraina.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Republica Coreea susține ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și ne oferă un sprijin semnificativ în domeniul politic, de securitate, economic și umanitar. Un acord privind transferul de vehicule specializate și echipamente tehnice, inclusiv pentru deminare, este deja în curs de implementare”.
Coreea de Sud este al nouălea cel mai mare producător de armament din lume, dar a fost reticentă să furnizeze arme Ucrainei, preferând să acorde ajutor financiar și umanitar. Liderul de la Seul a precizat că situația s-ar putea schimba.
Yoon Suk Yeol, președintele Coreei de Sud: ”Vom spori, anul acesta, ajutorul acordat Ucrainei, oferind echipament militar pe o scară mai largă”.
Seulul și-a luat angajamentul de a furniza Kievului și ajutoare umanitare în valoare de 150 de milioane de dolari.
Între timp, un general ucrainean de rang înalt a raportat noi progrese pe frontul de sud, afirmând că trupele sale „scot sistematic rușii de pe pozițiile lor”. Aceste imagini, difuzate de Comandamentul forțelor speciale ucrainene, arată un raid ce vizează o insulă ocupată de ruși, în regiunea Herson. Totuși, potrivit analiștilor, încercările forțelor ucrainene de a ”rupe” în două frontul rus, izolând contingentele din Sud de cele din zona Donetk nu au deocamdată rezultat.