Alexandru Rafila a declarat luni, 13 decembrie, că Ministerul Sănătății trebuie să se ocupe de „o parte consistentă” a sistemului de sănătate, în timp ce Departamentul de Situații de Urgență trebuie să se ocupe de urgențe.
Raed Arafat va fi dat afară? Alexandru Rafila tocmai a dat vestea: Trebuie să existe o discuție sinceră
Declarația lui Alexandru Rafila a fost făcută la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu. Totodată, ministrul Sănătății a ținut să sublinieze că nu are nimic personal cu Raed Arafat, acesta fiind „un bun profesionist la DSU”.
„În ce sens să îl căpăcesc? Eu nu am nimic cu el. E un bun profesionist la DSU, acolo unde este el, iar Ministerul Sănătății să se ocupe de o parte consistentă a sistemului de sănătate, iar Departamentul de Situații de Urgență să se ocupe de urgențe. Există un parcurs legislativ, trebuie să existe o discuție sinceră cu MAI, cu premierul și să vedem fiecare ce avem de făcut legal. Trebuie să vedem care sunt elementele din acest cadru legal și să ajungem fiecare la atribuțiile care sunt prevăzute inclusiv în funcționarea României”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila, dezvăluiri despre Omicron
Anterior, Alexandru Rafila a vorbit despre varianta Omicron a COVID-19. Tulpina a provocat o stare de agitație pe tot globul, iar specialiștii încearcă acum să caute soluții pentru a stopa creșterea cazurilor de infectare. Această variantă este considerată mai contagioasă în comparație cu variantele anterioare.
Alexandru Rafila a spus tot ce se știe despre Omicron. El a declarat duminică seară, la Realitatea PLUS, că până în momentul de față nu există informații suficiente despre noua tulpină a COVID. Ministrul Sănătății a adus în discuție anumite studii, care indică că îmbolnăvirile nu sunt foarte grave.
„Cunoaștem Omicron din 24 noiembrie. Studiile arată că îmbolnăvirile nu sunt foarte grave. În Africa de Sud s-au îmbolnăvit persoane tinere, active. Nu avem suficiente informații legate de îmbolnăvirile la persoane vârstnice. La noi în țară, în prezent există 8 cazuri. 7 dintre ele la persoane vaccinate, unul la o persoană nevaccinată”, a afirmat Rafila.
Ministrul Sănătății a explicat că, în cazul persoanelor infectate de la noi, s-a constat că boala s-a manifestat asimptomatic sau au fost simptome minimale care au trecut în una-două zile.
„Nu putem trage foarte multe concluzii”, a punctat ministrul. El a ținut încă o dată să sublinieze cât de important este procesul de vaccinare. Rafila a susținut că imunizarea protejează foarte mult.