Regele Carol al II-lea a făcut o solicitare înainte de încoronarea sa, care a avut loc la Westminster Abbey pe 6 mai. El a cerut ca soția sa să fie încoronată ca regina Camilla și nu ca Regină Consoartă. De atunci, mulți s-au întrebat ce va însemna asta în cazul în care regina Camilla va rămâne văduvă.
Nu își va păstra titlul de „regina” Camilla
În ciuda speculațiilor, ea nu își va păstra titlul de „regina” Camilla în cazul morții lui Charles. În cazul în care va trăi după ce prințul William îi va succeda la tron tatălui său, ea va deveni „regina văduvă”.
Potrivit presei britanice, acest titlu a fost folosit pentru prima dată de regina Adelaide, în 1830. Singurul exemplu recent al unei regine consoarte care a supraviețuit partenerului său este mama reginei Elisabeta a II-a, Elizabeth Bowes-Lyon. Când regele George al VI-lea a murit, ea a devenit cunoscută drept Regina-Mamă.
Nu va fi nici Regina-Mamă
Dar Camilla nu va putea fi cunoscută drept Regina-Mamă pentru că nu este mama Prințului William. O regină văduvă devine Regina- Mamă atunci când este părintele biologic al monarhului domnitor.
Având in vedere că William ar urma să urce pe tron după moartea lui Charles, nu va exista o „Regină-Mamă”.
Cinci „tipuri” diferite de regine în Regatul Unit
Așa cum britanicii știu deja, există o diferență uriașă între o Regină și o Regină consoartă. De fapt, există cinci „tipuri” diferite de regine în Regatul Unit. Iată care sunt acestea:
Regina care domnește (Queen Regnant): O Regină care domnește este un monarh cu același rang ca un rege, care domnește peste regatul său (în acest caz, Regatul Unit) și are puteri suverane, militare și politice.
O regină consoartă (Queen Consort): O Regină Consoartă este soția unui rege care domnește – în acest caz, Regele Charles. O Regină consoartă deține echivalentul titlului (titlurilor) soțului ei și poate purta o coroană, dar NU împărte suveranitatea regelui și nici puterile sale politice și militare. Site-ul familiei regale britanice notează că o regină consoartă „este încoronată odată cu Regele, într-o ceremonie similară, dar mai simplă”.
O Regină regentă: A nu se confunda cu Regina care domnește. O Regină regentă este tutorele adult al unui copil monarh și guvernează în locul său până când acel copil devine major.
Dacă dintr-un motiv anume Prințul George, fiul Prințului William, este încoronat rege la vârsta fragedă de 9 ani, misiunea Reginei Regente ar fi practic să dețină tronul pentru el. Regenții pot domni și în locul unui monarh adult care se află în incapacitatea de a conduce.
O Regină văduvă: Este văduva uniui Rege. Ea are încă titlul și importanța fostei sale poziții de regină consoartă, dar nu mai este așa ca urmare a urcării pe tron a unui nou monarh. Dacă Charles ar muri înaintea Camillei, ea ar deveni Regină văduvă.
Regina-Mamă: Practic, este o Regină văduvă, care se întâmplă să fie și mama monarhului care domnește. Evident, Camilla nu este mama viitorului monarh, Prințul William, așa că nu va purta titlul de Regină-Mamă.
Mama Reginei Elisabeta a II-a, Elisabeta, era cunoscută drept Regina-Mamă, deși, din punct de vedere tehnic, era și Regină văduvă, deoarece era văduva Regelui George al VI-lea, relatează revista Elle.