Mare atenție! Persoanele care au făcut acest lucru sunt obligate să depună anul acesta Declarația Unică și să plătească un impozit de 10% pentru acest venit, altfel vor ajunge pe mâna fiscului.
Persoanele care au primit anul trecut vouchere pentru biciclete de la Primăria Capitalei sunt nevoite să depună Declarația Unică și să își plătească un impozit de 10% pentru acest venit.
Dacă nu vor face asta, românii vor primi o amendă cuprinsă între 50 șu 500 de lei.
Declarația Unică poate fi depusă doar online, prin serviciul Spațiul Privat Virtual (SPV), astfel că, cei care nu au cont pe această platformă trebuie să îți facă. Termenul limită până la care trebuie depusă Declarația Unică a fost extins anul acesta până la 31 iulie.
„Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se încadrează în categoria veniturilor din alte surse care se declară şi se impozitează prin depunerea declarației unice de către beneficiarul veniturilor (persoana fizică), în anul următor celui de realizare a venitului. Astfel, pentru veniturile de această natură obținute în anul 2018, persoana fizică are obligația depunerii declarației unice în anul 2019, prin completarea Capitolului I – Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuțiile sociale datorate în anul 2018 – Secțiunea 1 – Date privind impozitul pe veniturile realizate din România în anul 2018.
Totodată, precizăm că, în cazul veniturilor realizate sub forma voucherelor pentru biciclete se vor aplica în mod corespunzător şi prevederile Titlului V „Contribuții sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare.”, a transmis ANAF, la solicitarea Capital.
Consilierul general Ciprian Ciucu, din partea PNL, a menționat că cei care vor primi cele 5.000 de vouchere de la Primăria Generală a Bucureștiului pentru achiziționarea de biciclete sunt nevoiți să declare veniturile la ANAF.
„Ştiţi ce nu le-a spus Firea celor cărora le dă tichete pentru biciclete? Că aceste tichete reprezintă venituri şi se vor impozita conform legii (nu pot fi încadrate la capitolul ajutoare sociale, evident) şi că vor trebui declarate şi plătite. Cine nu le va declara, va face mai multe drumuri la ANAF să dea explicaţii. Deci nu le dă 500 de lei, le dă mai puţin.”, a declarat acesta.
La rândul său, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a spus:
”Domnul Ciucu vorbește, în general, prostii – ca și de această dată și îmi asum ce spun. La acest tip de ajutor (…) nu se aplică elemente fiscale”