Lovitură totală pentru România. Ordinul a fost semnat noaptea. S-a aflat abia acum

romania harta

SURSA FOTO: Dreamstime

Lovitură totală pentru România. Claudiu Năsui a spus adevărul. Potrivit acestuia, ordinul a fost semnat în cursul nopții. Despre ce este vorba și ce repercursiuni va avea asupra țării noastre?

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Claudiu Năsui anunță informația care va zgudui întreaga țară. Acesta susține că vechea clasă ”politică coruptă” revine în forță, făcând referire la tunul imobiliar Salrom pleca din sediul pe care îl avea închiriat pe mai mulți ani și se muta într-un imobil închiriat la rândul lui de Lido SA, o altă companie de stat.

Mai exact, Salrom urma să plătească chirie pe  tot restul anilor și să o plătească și pentru sediul nou.

„Vechea clasă politică coruptă revine în forță. Mai țineți minte la începutul anului când s-a încercat un tun imobiliar la compania de stat Salrom?

Pe scurt la începutul anului se pregătea un tun imobiliar prin care Salrom pleca din sediul pe care îl avea închiriat pe mai mulți ani și se muta într-un imobil închiriat la rândul lui de Lido SA (o altă companie de stat) și pe care ea îl subînchiria mai departe de la o firmă Oscar Downstream. Rezultatul este că Salrom ar fi trebuit să plătească toată chiria pe tot restul anilor unde stătea deja. Dar, deodată trebuia să o plătească și pentru sediul nou.

De ce era o prioritate mare pentru Salrom să-și schimbe sediul? Pentru că la astfel de închirieri mari se iau comisioane. În caz că nu vă sună cunoscut numele Oscar Downstream, este compania care a încercat anul trecut printr-un lobby fioros să monopolizeze piața de distribuție a produselor energetice printr-o lege trecută în parlament și atacată cu succes de USR la CCR. Încrengătura e mare, dar scriem mai multe altă dată”, a scris Năsui.

Liberali condamnați penal, la conducerea Salrom

Acesta susține că a dejucat planul ”păgubos”, dar avantajos pentru conducerea și a numit un al Consiliu de Administrație. Totodată, aceștia au reușit să crească profitul companiei, însă în doar câteva zile Consiliul a fost schimbat.

Claudiu Năsui i-a prezentat pe cei numiți de ministrul interimar, fiind vorba despre trei liberali, unul dintre ei având multiple condamnări penale. Este vorba despre Nicolae Tulici de la PNL Sălaj, el fiind juristul grupului și care a fost condamnat la amendă penală pentru fals intelectual, la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență, un an de închisoare și 2 ani de supraveghere judiciară pentru că a condus beat.

„Am dejucat planul acesta păgubos pentru compania publică, dar avantajos pentru conducere, la începutul anului. Ca răsplată am primit, la vremea, aceea un nou val de atacuri în presă. Evident, nu m-am lăsat intimidat.

Am numit un nou Consiliu de Administrație, profesionist, care a reușit într-un timp record să pună foarte multe proiecte corecte și bune pe picioare. Cel mai cunoscut fiind să facă primii pași pentru exploatarea grafitului de la Baia de Fier. Și a mai reușit, printre altele, să crească profitul companiei cu ~70% și să demareze procedurile pentru relansarea pe piață a sării fabricate în România.

Cu cine credeți că a fost înlocuit Consiliul de Administrație profesionist de la Salrom acum câteva zile? Fix cu cei care căpușau compania în liniște și au încercat să dea marele tun imobiliar explicat mai sus. Haideți să vedem cine sunt proaspeții numiți de ministrul interimar:

1) Domnul Petrică Lucian Rusu, PNL-ist care a făcut schimbarea de la Echipa Orban la Echipa Cîțu. A fost secretar de stat PNL, consilier parlamentar și a lucrat în Direcția Județeană de Tineret Iași. Înainte de asta a fost director la grupul Tinmar, unde patron e domnul Augustin Oancea, cel care a preluat afacerile domnului Ioan Nicolae (aflat în pușcărie) și care apare în dosarul DIICOT privindu-i pe șefii ruși de la Rompetrol și pe Cristi Borcea, fostul acționar de la Dinamo. Domnul Oancea vinde anual statului român energie de zeci de milioane de euro, prin compania sa, Tinmar Energy.

2) Domnul Nicolae Tulici, PNL Sălaj. Este juristul grupului, are multiple condamnări penale. A fost condamnat la amendă penală pentru fals intelectual, la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență, un an de închisoare și 2 ani de supraveghere judiciară pentru că a condus beat. În prezent, domnul Tulici este anchetat de DIICOT în dosarul de furturi de utilaje agricole „Borșa”.

3) Domnul Cătălin Paraschiv, fost consilier județean PNL Galați, încheie lista conducerii Salrom.
Iată cum statul revine la normal. Oamenii profesioniști sunt dați la o parte, iar în locul lor revin băieții pe care îi știm cu toții.
Știți când a fost semnat ordinul de ministru prin care au fost numiți cei de mai sus în conducerea Salrom? Fix în seara zilei în care am plecat din minister”,  a mai scris acesta.

Ordinul a fost semnat noaptea

Totodată, Claudiu Năsui susține că ordinul ar fi fost scris în timpul nopții, iar politicienii știu foarte bine că următoarele alegeri sunt de abia peste patru ani, timp în care toate faptele se uită.

El a mai subliniat faptul că nu se ratează nicio ocazie pentru a ”căpușa” banii contribuabililor, amintind de faptul că România este campioană europeană la taxarea muncii pe salarii mici, dar și împotriva taxei zero pentru salariul minim. În final, Năsui susține că banii românilor ajung la ”vechea clasă politică coruptă”.

„Înțeleg că ordinul a fost scris noaptea.

Nu le pasă de ce fac sau de ce credem despre ei. Vechea clasa politică coruptă știe că alegerile sunt abia peste 4 ani. Până atunci toate acestea se vor uita. Așa că nu ratează nicio ocazie de căpușare a banilor contribuabililor, mai ales în așteptarea congresului de partid. Congres care trebuie cumpărat cu bani.

Noi avem parte de taxe mari pe muncă, suntem campioni europeni la taxarea muncii pe salarii mici. Împotriva Zero Taxe pe Salariul Minim apar toți bugetarii de lux să ne spună că nu sunt bani să-i lăsăm celor care muncesc. Nu e adevărat. Banii noștri sunt luați de vechea clasă politică coruptă, oameni rodați de 31 de ani pe acest furt”, mai scrie Năsui.

Reacția Fondului Proprietatea

Fondul Proprietatea reacționează și el și dezaprobă schimbarea membrilor Consiliului de Administrație al Salrom. Mai exact, într-un comunicat de presă, Franklin Templeton International Services S.À R.L, în calitate de administrator de fond de investiții alternative și administrator unic („Administratorul Fondului”) al Fondului Proprietatea S.A. („Fondul”) își exprimă dezamăgirea față de schimbarea membrilor consiliului de administrație al Salrom.

Sursa citată precizează că mandatul noului consiliu va începe la 1 octombrie 2021. Stabilitatea și soliditatea companiilor de stat, precum și dezvoltarea viitoare a acestor companii sunt de o importanță capitală pentru economia românească, iar succesul lor este un rezultat direct al calității persoanelor numite în funcțiile cheie de supraveghere și conducere.

În ceea ce privește noile modificări, Fondul Proprietatea consideră că această decizie riscă să dăuneze companiei și pune în pericol proiecte importante, precum listarea Salrom la bursă și evaluarea opțiunilor privind exploatarea zăcămintelor de grafit din Gorj.

De fapt, persoanele numite acum de acționarul majoritar în consiliul de administrație al Salrom nu sunt altele decât cele care au deținut aceste funcții în 2020, un an în care profitul Salrom a scăzut de aproape șapte ori și în care veniturile din exploatare au scăzut cu 36%. Este o întrebare legitimă dacă acestea sunt persoanele potrivite pentru a contribui la listarea companiei sau pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la exploatarea zăcămintelor de grafit, o resursă vitală pentru tranziția energetică globală, se mai arată în comunicat.

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton București și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea a oferit o serie de declarații în acest sens. Acesta susține că au fost trase mai multe semnale de alarmă referitoare la transparență și profesionalism în ceea ce privește dezvoltarea companiilor de stat românești.

„De mulți ani, Fondul Proprietatea a tras semnale de alarmă și a repetat adesea că transparența, continuitatea și profesionalismul sunt necesare pentru dezvoltarea economică a companiilor de stat românești. Vedem că aceste condiții nu sunt îndeplinite de noua compoziție a consiliului de administrație al Salrom.

În opinia noastră, membrii consiliului care tocmai au fost schimbați aveau calitățile necesare pentru a dezvolta un program de investiții durabile pentru Salrom, îndeplineau criteriile de guvernanță corporativă pe care și le-a asumat statul român și ar fi putut asigura stabilitatea necesară pentru a atinge obiectivele listării companiei la bursă și dezvoltării acesteia. Este imperativ ca întreprinderile de stat să nu mai fie tratate drept mingi de ping-pong politic, ca echipele de conducere și consiliile să fie selectate în conformitate cu principiile guvernanței corporative, luând în considerare profesionalismul și expertiza, și să fie evaluate pe baza rezultatelor obținute pentru companie și toate părțile interesate”, a spus acesta.

În acest context, Fondul Proprietatea mai preciează că va continua să sprijine actualul consiliu de administrație și conducerea Salrom, datorită bunei înțelegeri a afacerilor companiei, demonstrate prin introducerea măsurilor de eficientizare la nivelul companiei și inițierea de proiecte de investiții care sprijină creșterea pe termen lung a acesteia.

Dacă sunt viabile din punct de vedere comercial, proiectele de investiții ar trebui să fie realizate de companie, deoarece înseamnă mai multe investiții în beneficiul tuturor părților interesate: angajați, comunități locale și acționari, se mai arată în comunicat.