Toți șoferii trebuie să știe! Riscă să plătească taxe mai mari dacă fac asta. Ministrul Mediului tocmai a anunțat

În cadrul conferinței de presă de joi, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a precizat că România s-a angajat să reducă numărul mașinilor mai vechi de 15 ani. Acesta spune că din funcția de ministru interimar vine doar cu o propunere în acest sens, reiterând că statul ar trebui să susțină predarea acestor autovehicule vechi.

„În PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.), România s-a angajat să reducă numărul maşinilor mai bătrâne de 15 ani. Până când nu vom avea un guvern care să-şi asume această decizie ar fi prematur, în calitate de ministru interimar, să dau eu soluţia. Propunerea mea este aceeaşi pe care am spus-o de mai multe ori. Statul să vină să susţină predarea acestor maşini mai vechi de 15 ani cu o anumită sumă de bani.”, spune acesta.

Majorarea taxelor locale pentru cei care vor să păstreze mașinile de peste 15 ani

Ministrul interimar Barna Tanczos mai propune ca taxele locale să fie majorate pentru cei care au mașini vechi și poluante.

”În paralel, să facem posibilă majorarea taxelor locale în cazul maşinilor vechi şi poluante, astfel încât să nu existe nu doar coerciţia, ci şi un sprijin real din partea statului român şi un angajament din partea celor care predau aceste maşini vechi că nu vor mai cumpăra şi nu vor mai înmatricula vehicule mai vechi de 15 ani şi vor folosi sumele respective, dacă doresc, să cumpere maşini mai puţin poluante, noi”, a explicat Tanczos, într-o conferinţă de presă, organizată joi.

Programul Rabla 2021 ar putea beneficia de o nouă suplimentare

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a transmis recent că programul Rabla 2021 ar putea beneficia de o nouă suplimentare de buget. Astfel, AFM a transmis într-un comunicat că programul Rabla 2021 ar putea avea parte de o nouă suplimentare de buget, în contextul în care autoritățile au demarat un proces de identificare a unor „resurse financiare necesare unor noi alocări în cadrul programului”.

„Având în vedere faptul că, în prezent, bugetul alocat persoanelor fizice în cadrul Programului Rabla Clasic este epuizat, Administrația Fondului pentru Mediu, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sunt în proces de identificare a unor resurse financiare necesare unor noi alocări în cadrul programului”, este transmis Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

„Pentru Programul Rabla Clasic, ritmul înscrierilor s-a menținut crescut, ceea ce a condus la suplimentări pe parcursul anului. Pentru acest program, valoarea alocată persoanelor fizice în anul 2021 este de 510 milioane lei, care a fost integral rezervată, fiind necesară o nouă suplimentare.

Mă bucură că există un interes atât de mare pentru acest program, ceea ce reprezintă un mesaj foarte important din partea cetățenilor, că își doresc un aer mai curat și că vor să contribuie la reducerea impactului asupra calității aerului din marile aglomerări urbane”, a declarat președintele AFM, Lorand-Arpad Fulop.

40.000 de persoane fizice s-au înscris în programul Rabla Clasic

De asemenea, cifrele înregistrate de AFM arată că, la ediţia din acest an a Programului Rabla Clasic, care a demarat pe 26 aprilie, s-au înscris 40.000 de persoane fizice.

Trebuie menționat că, pentru a participa la programul Rabla 2021, mașina care urmează a fi casată trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • Autovehiculul trebuie să aibă o vechime minimă de 8 ani;
  • Autovehiculul trebuie să fi fost înmatriculat în România de cel puțin 8 ani, deci cel mai târziu pe 31.13.2013;
  • Mașina trebuie să fie integrală, trebuie să conțină toate componentele care sunt esențiale pentru funcționare;
  • După acceptarea în programul RABLA, mașina trebuie să fie casată doar în centrele Remat autorizate.