SUA prelungesc sancțiunile impuse Rusiei de către administrația Biden
Statele Unite continuă să mențină presiunea asupra Moscovei. Președintele Donald Trump a decis să extindă pentru încă un an sancțiunile impuse de administrația Biden împotriva Federației Ruse, menținând astfel starea de urgență declarată în 2021 în relațiile dintre cele două țări.
Decizia a fost oficializată prin publicarea în Federal Register, jurnalul oficial al administrației americane. Măsurile adoptate vizează „activitățile externe dăunătoare” ale guvernului rus, care, conform declarațiilor Casei Albe, continuă să reprezinte „o amenințare extraordinară la adresa securității naționale, politicii externe și economiei Statelor Unite”.
În document se precizează că, în ciuda schimbărilor de administrație, evaluarea riscurilor asociate comportamentului Kremlinului rămâne constantă. Se face referire în mod specific la implicarea Rusiei în atacuri cibernetice vizând instituțiile americane, la încercările de a influența alegerile prin metode corupte transnaționale și la acțiuni împotriva disidenților și jurnaliștilor, desfășurate atât pe teritoriul Federației Ruse, cât și în afacerea sa.
„Pentru aceste motive, starea de urgență va rămâne în vigoare și după data de 15 aprilie 2025”, se arată în justificarea deciziei prezidențiale.

Sancțiunile au fost impuse de administrația Biden în anul 2021
Măsurile punitive impuse Rusiei au fost inițiate prin Decretul nr. 14024, semnat de Joe Biden pe 15 aprilie 2021. Ulterior, în martie 2022, a fost emis Decretul nr. 14066, care a extins domeniul de aplicare al stării de urgență, în contextul invaziei Ucrainei și al intensificării tensiunilor internaționale.
Prin această decizie, administrația Trump reconfirmă poziția fermă a Washingtonului față de regimul de la Kremlin, menținându-și această abordare chiar și în fața schimbărilor de retorică sau priorități din politica internă americană.
Pe 12 aprilie, președintele american Donald Trump a subliniat urgența tot mai mare în ceea ce privește obținerea unei încetări a focului între Rusia și Ucraina, declarând reporterilor aflați la bordul Air Force One că negocierile „merg bine”, dar că va veni un moment în care părțile vor trebui „să acționeze sau să tacă”, conform The Kyiv Independent.
Aceste vin în contextul eforturilor administrației Trump de a facilita un acord de pace între cele două țări, la mai bine de doi ani de la începutul conflictului.
Condiția lui Vladimir Putin pentru a opri războiul din Ucraina
Amintim că recent, președintele rus Vladimir Putin i-a transmis lui Donald Trump condițiile sale pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Emisarul special al lui Donald Trump, Steve Witkoff, a avut o întâlnire de peste patru ore cu președintele rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg, discuțiile având ca teme principale războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, printre altele.
Kremlinul a publicat un comunicat scurt, de doar două propoziții, referitor la discuțiile dintre Putin și Witkoff. În același timp, portalul independent de știri și analize Meduza a raportat că Moscova a formulat o serie de condiții pentru o posibilă încetare a focului în Ucraina. Mai multe puteți citi aici.