Statele Unite și o serie de alte țări din G7 iau în considerare impunerea unui embargo total asupra exporturilor către Rusia. În cadrul planului, pe care diplomații îl discută înainte de summit-ul G7 din mai, regimul de sancțiuni pentru războiul din Ucraina se va schimba radical: toate livrările către Federația Rusă vor fi interzise, cu excepția mărfurilor care vor face obiectul scutirilor.
Această „listă albă” va include probabil medicamente, alimente, a spus o sursă Bloomberg.
Sancțiunile actuale au afectat puternic Rusia
Actualul regim de sancțiuni a tăiat deja economia Rusiei de la bunurile occidentale, de la electronice high-tech la bunuri de lux. Drept urmare, exporturile din SUA, Europa, Canada și Japonia s-au înjumătățit, dar se ridică în continuare la un impresionant 66 de miliarde de dolari pe an.
Volumul total al livrărilor din străinătate către Rusia a scăzut cu doar 8% anul trecut, datorită importurilor prin țări terțe și „importurilor paralele”, a căror dimensiune autoritățile le-au estimat la zeci de miliarde de dolari.
Se discută un embargo aproape complet la export
Un embargo aproape complet la export este destinat să pună capăt acestei practici și să crească presiunea asupra economiei ruse, pe care guvernul se așteaptă să o crească încă din acest an.
La summit-ul G7 din Japonia, diplomații americani speră să convingă Uniunea Europeană să se alăture noului format de sancțiuni, spun sursele Bloomberg. Dar dacă acest lucru va funcționa sau nu este încă clar: Germania, Italia și Polonia continuă să aibă relații comerciale în Rusia, furnizând bunuri în valoare de 5-13 miliarde de dolari pe an.
Ideea unui embargo complet este în discuție și se poate schimba, subliniază sursele Bloomberg.
Un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în vigoare
Pe de altă parte trebuie spus că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că duminică a intrat în vigoare un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta se referă la interdicția importului de produse petroliere, în principal, motorină. Ministrul a precizat că nu există motive de îngrijorare pentru români. Ministrul Energiei a precizat că s-a consultat cu marii importatori de carburanți.
Virgil Popescu a dat asigurări că România are destule rezerve de gaz pentru a trece iarna. Ministrul a estimat că la finalul iernii, România va mai avea gaze în depozite. Pentru iarna următoare România avea la dispoziție 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea.