Mai toți românii au bani pe card. Mai ales în perioada pandemiei, această metodă de plată a fost intens uitilizată. Nu toți sunt, însă, conștienți, că pot rămâne extrem de ușor fără sumele aflate în cont.
Banii de pe card pot dispărea extrem de ușor. Avertismentul îi vizează pe toți cei care îți țin economiile pe card și intră să-și facă cumpărături, online. În mod special în această perioadă de criză, în care magazinele au fost o perioadă închise, oamenii au preferat să folosească internet banking-ul. Însă, doar o clipăde neatenţie poate avea consecinţe financiare dezastruoase.
Un semnal dur a venit chiar din partea oamenilor legii. Poliţia a avertizat recent clienţii băncilor să fie foarte atenţi la site-urile pe care intră pentru a face plăţi sau transferuri de bani. În ultima vreme au existat mai multe sesizări venite din partea românilor care au plătit de pe card sume importante. Greșeala a fost că au intrat pe site-uri clonă, unde le-au fost furaţi banii şi le-au fost copiate şi datele personale.
Cum s-a întâmplat asta? Utilizatorii preferă să caute adresele de online banking apelând la ajutorul motoarelor de căutare ajung, uneori, pe pagini ce imită foarte bine site-urile autentice ale companiilor.
Furtul de pe card: cum se produce
Utilizatorul îşi introduce datele de pe card pe un astfel de site-clonă. În timp ce furnizează datele de logare şi codurile de securitate pentru autentificarea în doi paşi, primite prin telefon sau token, aceste informaţii sunt preluate aproape instantaneu de hackerii din spatele site-ului clonă. Ele sunt introduse apoi pe site-ul autentic, unde sunt utilizate pentru tranzacţii nelegitime.
Astfel, cel care a făcut plata, rămâne și fără bani pe card şi cu identitatea compromisă.
Pentru evitarea acestor situaţii neplăcute, oamenii legii fac mai multe recomandări celor care utilizează internet banking-ul.
▪ Atenţie la numele paginii accesate;
▪ Atenţie la orice modificare în precesul de autentificare;
▪ Dacă nu sunteţi logat imediat şi vi se cer date noi, închideţi browser-ul imediat;
▪ Dacă primiţi un SMS de confirmare, citiţi-l cu atenţie şi verificaţi dacă vă confirmă procedura.
Și experţii în securitate au atras atenția asupra înmulţirii acestor fraude în timpul pandemiei.