Lovitură totală pentru Ucraina! După ce Polonia și Ungaria au interzis importurile de cereale din Ucraina, o altă țară din Uniunea Europeană vrea să interzică grâul ucrainean.
Ministrul interimar al agriculturii din Bulgaria, Yavor Gechev, a declarat că Bulgaria va lua în considerare o interdicție a importurilor de cereale din Ucraina, ca urmare a unei decizii similare luate de alte două țări din UE, Polonia și Ungaria.
Bulgaria își protejează interesele
Potrivit acestuia, această măsură ar trebui să „protejeze interesele Bulgariei, mai ales când o astfel de restricție a fost deja introdusă de alte două state”.
„Interesele bulgare trebuie protejate. Mai mult, acum că două ţări au acţionat deja în acest fel, dacă nu reacţionăm, acumulările de pe teritoriul bulgar ar putea deveni şi mai mari”, a afirmat ministrul.
Gechev a adăugat că vor fi prea multe cereale în țară „dacă nu vom lua măsuri adecvate”.
La 15 aprilie, guvernul polonez a interzis temporar importurile de cereale și alte alimente din Ucraina până la 30 iunie pentru a proteja fermierii locali.
Ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, a declarat pe 16 aprilie că Ungaria a interzis, de asemenea, importul de cereale din Ucraina, precum și o serie de alte produse agricole ucrainene.
Slovacia a suspendat doar procesarea grâului importat din Ucraina, deoarece a constatat o cantitate crescută de reziduuri de pesticide.
Uniunea Europeană nu este de acord cu aceste acțiuni
Cu toate acestea, Arianna Podesta, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a declarat că astfel de decizii luate de țări independent de UE sunt inacceptabile.
„Cerem autorităților relevante din ambele țări să furnizeze informații suplimentare pentru a putea evalua aceste măsuri”, a declarat Podesta.
Din cauza invaziei rusești din Ucraina de anul trecut și a controlului Rusiei asupra Mării Negre, Ucraina a fost nevoită să înceapă să exporte pe cale terestră prin țările vecine.
Polonia a anunțat sâmbătă că va interzice importul de cereale și alte produse alimentare din Ucraina. La scurt timp, Ungaria a luat aceeași decizie. Ambele țări au argumentat că au vrut să evite daunele aduse agriculturii lor.
Ca urmare, fermierii din mai multe țări europene au cerut anterior introducerea de tarife. Cu toate acestea, UE a prelungit importul fără taxe vamale de cereale ucrainene până în 2024.
Comisia Europeană (CE) a criticat Polonia și Ungaria și a declarat că statele membre ale UE nu pot aplica măsuri comerciale unilaterale.