Castelul intrase în proprietatea societății Manevi ZRT din Ungaria
Vânzarea Castelului Wesselényi din Jibou a fost anulată de către Tribunalul Județean Sălaj, însă decizia nu este una definitivă.
Acest castel a fost scos la vânzare timp de zece ani de către moștenitorul său, Andrei Janicicău, care a realizat că nu poate asigura suma necesară pentru reabilitarea şi întreţinerea castelului.
Așadar, în luna aprilie a anului trecut, Andrei Janicicău a vândut castelul firmei Micro Vision SRL din Cluj-Napoca. La rândul său, firma din Cluj-Napoca a vândut și ea castelul, iar acesta a intrat în proprietatea societății Manevi ZRT din Ungaria. Această companie face parte din portofoliul Fundației pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală.
Consiliul Județean Sălaj a contestat vânzarea
În acest context, Consiliul Județean Sălaj a contestat această vânzare, precizând că a fost privat de dreptul de preempțiune la cumpărare pe care îl deține și care este garantat prin lege, motiv pentru care a notificat vânzătorul. În acest timp, moștenitorul castelului a considerat că instituția a trecut de termenul de exercitare al acestui drept.
Așadar, tribunalul a dispus radierea din cartea funciară a încheierii de intabulare din anul 2021 şi a admis cererea societăţii Manevi. În acest mod, firma Micro Vision SRL a fost obligată să dea înapoi firmei Manevi suma de 830.000 de euro, aceasta fiind, de fapt, prețul de vânzare. De asemenea, au trebuit rambursate și sumele privind cheltuielile de autentificare (78.448 euro) și cele privind perfectarea contractului (72.623 lei).
Consiliul Județean Sălaj avea de gând să cumpere Castelul Wesselényi
Legislația din România prevede că instituțiile care aparțin de statul român, în acest caz Ministerul Culturii, Consiliul Județean Sălaj și Primăria Jibou, au drept de preempțiune.
În luna martie a anului trecut, Ministerul Culturii a anunțat că renunță la dreptul său de preempțiune, iar CJ Sălaj și-a anunțat intenția de a-și exercita dreptul. Astfel, la data de 28 aprilie, s-a hotărât începerea negocierilor, fiind puşi bani deoparte din buget pentru achiziţionarea clădirii şi fiind numită şi o comisie de negociere.
Ulterior, s-a aflat că monumentul istoric fusese vândut cu o săptămână înainte.
Castelul construit în stil baroc şi clasic, cu o suprafaţă utilă de 2.200 de metri pătraţi, are două etaje şi a fost ridicat în perioada 1779-1796. Din grădina de zece hectare a castelului, moştenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeţei fiind ocupată de o grădină botanică. Înainte de naţionalizare, ultimul proprietar al castelului a fost Ilona Wesselényi (căsătorită cu Artúr Teleki). Descendenta sa, Éva Ianicicău (născută Teleki), care a locuit la Şimleul Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. În 1997, statul a plătit pentru clădire o sumă mică drept compensaţie, pe care familia a rambursat-o statului atunci când, ca urmare a modificărilor legislative, a devenit posibilă şi restituirea în natură.