Comisia Europeană nu răspunde pozitiv amenințărilor venite dinspre Budapesta, în scandalul legat de comisarul Vera Jourova.
Astfel, Executivul UE are ”încredere deplină” în vicepreşedinta sa pentru valori şi transparenţă Vera Jourova, a afirmat marţi o purtătoare de cuvânt a Comisiei, după ce Ungaria a cerut demisia înaltei oficialităţi europene în urma unei dispute privind statul de drept.
Îngrijorările Comisiei privind statul de drept
”Preşedinta (Comisiei Europene) Ursula von der Leyen lucrează îndeaproape cu vicepreşedinta Jourova privind statul de drept. Vicepreşedinta se bucură de deplina încredere a preşedintei”, a declarat Dana Spinanţ.
”Îngrijorările noastre atunci când este vorba despre statul de drept în Ungaria sunt binecunoscute. Ele vor fi tratate în raportul nostru privind statul de drept, pe care îl vom prezenta mâine. În acest raport, noi evaluăm situaţia din toate statele membre”, a precizat ea.
Potrivit lui Spinanţ, prezentarea primului raport privind respectarea statului de drept în cele 27 de state membre ale UE va fi făcută miercuri de vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă Vera Jourova şi de comisarul european pentru justiţie Didier Reynders.
”Ofensă la adresa Ungariei şi a poporului ungar”
Premierul ungar Viktor Orban i-a scris preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a se plânge în legătură cu unele declaraţii ale vicepreşedintei CE Vera Jourova pe care le consideră „ofensatoare la adresa Ungariei şi a poporului ungar”.
Orban a afirmat că, dacă Jourova nu demisionează, Ungaria va „suspenda relaţiile politice” cu aceasta, a declarat pentru MTI şeful biroului de presă al premierului, Bertalan Havasi.
„Ungaria este membră dedicată a Uniunii Europene încă de la aderarea sa, în 2004. Întotdeauna am încercat să ajungem la un acord când au fost dispute şi de cele mai multe ori am reuşit. Preţuim munca preşedintei Ursula von der Leyen ca şef al comisiei”, a notat Viktor Orban în mesajul său.
Premierul ungar a adăugat că Vera Jourova a folosit un „limbaj jignitor” calificând public Ungaria drept „democraţie bolnavă” şi insultându-i astfel pe cetăţenii ungari ai UE, prin sugestia că aceştia nu sunt capabili să-şi formeze o opinie independentă.
Declaraţiile Verei Jourova deviază de la rolul declarat al CE din Tratatul de la Lisabona de a fi neutră şi obiectivă, a încheiat şeful executivului ungar.