Lovitură dură pentru Vladimir Putin. Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a vorbit despre sancțiunile care ar trebui aplicate Rusiei. El a susținut că "deputinizarea" Europei necesită un embargo complet asupra petrolului și gazelor din Federaţia Rusă.
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko susţine că „deputinizarea” Europei necesită un embargo complet asupra petrolului și gazelor din Federaţia Rusă.
Poroşenko a declarat, la Congresul Financiar European de la Sopot (Polonia), că Rusia face presiuni asupra Europei din cauza problemei gazelor naturale, răspândind ideea că un embargo asupra resurselor energetice ruseşti va avea un efect devastator asupra economiei UE.
Astfel, potrivit fostului lider ucrainean, preşedintele Vladimir Putin încearcă să distrugă unitatea coaliției pro-ucrainene.
„Toate acestea se bazează pe exporturi susținute de experții lui Putin din interiorul UE. Acum, aceştia răspândesc mesajul că nu este necesar un embargo asupra petrolului, că ‘acesta va distruge Europa’… Acest lucru nu este adevărat, este doar un narativ rusesc, un instrumentul al lui Putin, cu care încearcă să ne divizeze unitatea” – a subliniat Petro Poroşenko.
Vladimir nu doar distruge Ucraina, ci vrea să o ștergă de pe harta lumii
Potrivit fostului preşedinte, Vladimir nu doar distruge Ucraina, ci vrea să o șteargă de pe harta lumii.
„Cred că ați învăţat deja termenul ‘deputinizare’. Acum, haideţi să ne pregătim pentru un alt termen – ‘denuclearizarea’ Rusiei. Pentru că bombele nucleare în mâinile lui Putin vor fi întotdeauna un pericol pentru existența lumii” – a afirmat Poroșenko.
Totodată, politicianul a remarcat că activele rusești înghețate, precum și asistența din partea aliaţilor și investițiile private ar trebui să reprezinte surse pentru restabilirea economiei ucrainene.
„Rusia va plăti din conturile înghețate și din rezervele de aur și de schimb valutar. Vor plăti și oligarhii ruși, care vor fi bucuroși să ofere jumătate din conturile lor pentru ridicarea sancțiunilor, ceea ce nu este cea mai bună opțiune. Dar acestea ar trebui să fie cu siguranță despăgubiri din partea Rusiei. Ca propunere, putem vorbi despre o taxă specială pe gaz sau petrol rusesc” – a Petro Poroşenko, conform agenției de presă RBC.
Sancţiunile privind importurile de petrol din Federaţia Rusă vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie
Amintim că un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a explicat marţi, 31 mai, că sancţiunile privind importurile de petrol din Federaţia Rusă vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de şase luni pentru ţiţei şi de opt luni pentru produsele rafinate.
După ce liderii europeni au fost de acord cu sancţiunile, la reuniunea de luni, 30 mai, ambasadorii statelor membre UE au drept obiectiv adoptarea oficială a sancţiunilor chiar săptămâna aceasta şi în acel moment va fi stabilit imediat şi calendarul privind această perioadă de tranziţie de 6-8 luni.