Lovitură totală pentru Vladimir Putin! Nu s-a mai întâmplat așa ceva de 28 de ani. Rusia e la pământ

Vladimir Putin

Sursă: Dreamstime

Fostul ministru rus al Finanțelor, Alexei Kudrin, a venit cu o veste extrem de proastă cu privire la economia Rusiei. Sancțiunile impuse țării conduse de Vladimir Putin duc la înregistrarea uneia dintre cele mai crunte contracții din 1994 încoace.

Lovitură totală pentru Vladimir Putin! Nu s-a mai întâmplat acest lucru de 28 de ani. Rusia e la pământ

Fostul ministru rus al Finanțelor, Alexei Kudrin, a explicat că economia Rusiei este pe cale să se contracte cu peste 10% în 2022. Aceasta este cea cea mai mare scădere a produsului intern brut din anii care au urmat căderii Uniunii Sovietice în 1991, scrie Reuters.

Situația a apărut după ce Occidentul a impus sancțiuni pentru invadarea Ucrainei, la 24 februarie.

Rusia se confruntă cu o inflație galopantă și cu fuga capitalului

Ministerele economiei și finanțelor din Rusia lucrează în prezent la noi previziuni, a declarat agenția de știri de stat RIA, care l-a citat pe Kudrin, care acum este șeful Camerei de Audit.

„Prognoza oficială ar fi mai mult decât o contracție de aproximativ 10%”, a declarat Kudrin, care a fost ministrul de finanțe al lui Putin între 2000 și 2011.

Previziunile anterioare ale guvernului rus prevedeau o creștere a produsului intern brut de 3% în acest an, după ce în 2021 economia s-a majorat cu 4,7%.

O sursă apropiată guvernului rus, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat pentru Reuters că Ministerul Economiei preconizează o contracție a PIB-ului între 10% și 15% în acest an.

O contracție de 10% ar însemna cel mai mare declin al produsului intern brut din 1994 încoace, potrivit datelor Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional.

Banca Mondială a prognozat luna aceasta că PIB-ul Rusiei va scădea cu 11,2% în acest an.

Analiștii intervievați de Reuters la sfârșitul lunii martie prognozaseră în medie o contracție a PIB-ului în 2022 de 7,3%, prevăzând o creștere a inflației la aproape 24%, cel mai ridicat nivel din 1999 încoace.

Rusia a generat penurie de alimente şi riscuri de foamete

La rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a vorbit despre efectele pe care războiul le are asupra întregului glob. Mai exact, acesta susține că Rusia a generat, prin invazia militară în Ucraina, penurie de alimente şi riscuri de foamete la nivel mondial.

De cealaltă parte însă, Rusia nu își asumă nicio acuzație și dă vina în continuare pa sancțiunile impuse de Occident. În acest sens, oficialul european subliniază faptul că singura vinovată este, de fapt, Rusia, el subliniind faptul că arma rusă este cea care ”cauzează penurie alimentară”.

Totodată, el a mai precizat și că cea mai îngrijorătoare situația este la momentul actual în Africa.

„Ruşii susţin că sancţiunile impuse de Occident sunt responsabile de penuria alimentară şi de creşterea preţurilor, dar cauzele nu sunt sancţiunile. Rusia lansează bombe asupra câmpurilor din Ucraina, iar navele militare ruse blochează zeci de vase încărcate cu grâu. Rusia bombardează oraşe ucrainene şi provoacă foamete în lume. Deci, să nu mai blameze sancţiunile.

Armata rusă este cea care cauzează penurie alimentară. Iar Africa este o sursă majoră de îngrijorare, deoarece este expusă în mod special la criza alimentară care va veni”, a declarat Josep Borrell Fontelles, citat de cotidianul Le Monde.