Prim-ministrul Guvernului din Atena, Kyriakos Mitsotakis, a precizat că această țară nu va furniza tancuri Leopard Ucrainei din cauza tensiunilor cu Turcia. Declarațiile sale au avut loc în cadrul unei vizite pe care acesta a efectuat-o în Japonia.
„Nu vom trimite (tancuri) Leopard-2 din simplul motiv că ele sunt absolut necesare pentru strategia noastră de apărare”, a declarat acesta potrivit televiziunii de stat elene ERT și presei nipone.
Relațiile dintre Turcia și Grecia nu sunt deloc în cea mai bună formă. Recent, președintele turc Erdogan a declarat că acțiunile Greciei sunt provocatoare și că ele duc la creșterea tensiunilor între cele două țări.
„Acțiunile provocatoare ale Greciei și creșterea înarmării sale nu fac decât să sporească tensiunile”, a afirmat Consiliul de Securitate al Turciei în declarația sa, încheiată miercuri sub președinția președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Ședința a durat trei ore și 40 de minute, iar subiectul principal a fost Grecia.
Nu este un secret că programul de înarmare al Greciei a provocat o îngrijorare deosebită la Ankara, mai ales de când ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu i-a cerut secretarului de stat american Antony Blinken avioane de luptă F-16. Acesta nu a primit răspunsul pe care îl spera.
Potrivit Consiliului de Securitate turc, „acțiunile provocatoare și retorica și eforturile de înarmare ale Greciei nu vor aduce niciun alt beneficiu decât creșterea tensiunii în regiunea noastră” și a declarat că „orice acțiune care vizează securitatea și interesele naționale ale Turciei nu va fi permisă sub nicio formă”, scrie Greek City Times.
Turcia stă pe baricade în legătură cu războiul din Ucraina
Prim-ministrul Greciei a acuzat Turcia că „stă pe baricade” în legătură cu războiul din Ucraina, afirmând că inamicul de lungă durată al țării sale trebuie să facă un pas înainte în calitate de membru NATO, în condițiile în care conflictul intră acum în al doilea an.
Într-un interviu exclusiv acordat marți la Tokyo, Kyriakos Mitsotakis a criticat Ankara pentru că nu a impus sancțiuni Moscovei și a refuzat să ratifice aderarea Suediei și Finlandei la alianța militară.
„Poziția Turciei în cadrul NATO a frustrat foarte mulți membri NATO, iar acest lucru nu are nimic de-a face cu particularitățile agendei bilaterale greco-turce”, a declarat Mitsotakis pentru Nikkei Asia. „Profită foarte mult de faptul că are o relație economică specială cu Rusia. Dacă aparții unei alianțe, care este, de asemenea, o alianță de valori, nu poți sta pe baricade.”
Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat luni că țara sa va trebui să evalueze cererile celor două țări nordice „separat”, sugerând că ar putea sprijini Finlanda și în același timp să blocheze Suedia, cu care relațiile sale s-au deteriorat după ce un politician de dreapta a dat foc unui Coran în fața ambasadei turce din capitala suedeză.
Grecia și Turcia sunt în conflict de zeci de ani
Grecia și Turcia sunt în conflict de zeci de ani din cauza unor probleme precum suveranitatea Ciprului și controlul asupra Mării Mediterane de est și a Mării Egee. Tensiunile dintre vecini cresc din nou acum, cu câteva luni înainte de alegerile generale cruciale din Turcia.
„Nu sunt îngrijorat de un posibil conflict” cu Turcia, a spus Mitsotakis. „Dar sunt îngrijorat de faptul că politica externă a Turciei din ultimii ani a devenit mai revizionistă și mai agresivă, ceea ce cred că este nepotrivit într-un moment în care avem de-a face cu o încălcare flagrantă a dreptului internațional în Ucraina”.
„O mare parte din ceea ce vedeți are de-a face cu retorica preelectorală din partea Turciei, dar mă îngrijorează faptul că toată această războinică constantă otrăvește opinia publică turcă”, scrie Nikkei Asia.