Angajații din Poșta Română intră în grevă de avertisment miercuri dimineața, pentru două ore, ca răspuns la lipsa unui consens în negocierile privind contractul colectiv de muncă. Vicepreședintele Blocului Național Sindical (BNS), Mircea Burlacu, a anunțat această acțiune într-o conferință de presă, subliniind că, în cazul în care situația nu se va îmbunătăți, se va declanșa o grevă generală.
Se anunță grevă generală la Poșta Română
Scopul grevei de avertisment este de a trage un semnal de alarmă asupra situației grave din cadrul companiei și asupra eșecului negocierilor pentru contractul colectiv de muncă. Burlacu a subliniat că aproape jumătate din populația României va fi afectată de o grevă generală, având în vedere că Poșta Română este responsabilă de distribuirea pensiilor și a altor beneficii sociale, precum și de transmiterea citatiilor și convocarilor judecătorești.
„Dacă se va ajunge în situaţia grevei propriu-zise, a grevei generale, în cadrul companiei Poșta Română, aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit ţinând cont de obiectul de activitate al Poștei Române, acela de a distribui pensiile către peste 5 milioane de pensionari, de a distribui toate ajutoarele sociale şi alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acordă persoanelor aflate în situaţii de subzistenţă. Nu în ultimul rând, ţinând cont că Poșta Română distribuie toate citaţiile şi convocările de ordin procedural ale instanţelor de judecată, problema de disfuncţionalitate în cadrul ţării va fi una majoră”, a spus Burlacu.
Negocierile pentru contractul colectiv de muncă nu au ajuns la niciun acord până în prezent. Revendicările angajaților vizează o creștere salarială de 400 de lei net și o majorare a sporului de loialitate cu 5% până la 10%. De asemenea, sindicaliștii doresc menținerea textului contractului colectiv de muncă în forma anterioară.
Burlacu a criticat conducerea de la Poșta Română pentru lipsa de implicare în negocierile colective și pentru încercarea de a submina sindicatele legitime.
„Nu s-a ajuns la niciun consens până la momentul de faţă. Conducerea Poştei Române, prin directorul general Valentin Ştefan, nu a fost niciodată interesată de negocierea colectivă, nu şi-a dorit încheierea unui contract colectiv de muncă cu rolul de a stabili pacea socială în cadrul Poştei Române. Nu a participat la niciuna dintre şedinţele de negociere colectivă din cadrul companiei, trimiţând acolo nişte persoane fără mandat, cu precizarea că la niciuna dintre şedinţe directorul general Valentin Ştefan nu a prezentat mandatul dat de Consiliul de Administraţie pentru negocierea colectivă”, a afirmat liderul sindical.
BNS amenință cu greva generală
În absența unei soluții în urma grevei de avertisment, următoarea etapă va fi declanșarea unei greve generale, care ar implica oprirea lucrului pentru angajații din Poșta Română. Burlacu a subliniat că directorul general Valentin Ștefan nu a fost niciodată interesat de negocierea colectivă și a căutat să evite încheierea unui contract colectiv de muncă pentru a stabili pacea socială în companie.
„În momentul de faţă suntem în faza în care am declarat greva de avertisment pentru data de mâine (miercuri, 20 martie, n.r.), urmând ca, într-un termen rezonabil între 2 şi 5 zile, să declanşăm greva propriu-zisă care va presupune oprirea lucrului în compania Poşta Română”, a subliniat Mircea Burlacu.
Poșta Română și Sindicatul Național Poștă Curierat au încheiat un acord în februarie
Compania Națională „Poșta Română” (CNPR) a anunțat în data de 27 februarie 2024 semnarea unui acord cu Sindicatul Național Poștă Curierat (SNPC) privind salariile și condițiile de muncă, generând însă contestații din partea altor organizații sindicale.
S-a convenit atunci o creștere a pachetului salarial cu 250 de lei, reluarea discuțiilor pentru o majorare salarială în noiembrie 2024, și angajarea a până la 500 de înlocuitori pentru personalul operațional. De asemenea, bonusul pentru încasarea facturilor utilităților va crește, iar uniformele vor fi distribuite în etape până la sfârșitul anului.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii CNPR s-au angajat să eficientizeze procedurile poştale pentru realizarea de economii, „având în vedere că instrucţiunile poştale din prezent au fost implementate la nivelul anului 1965”, precum şi să deruleze un program pentru renormarea activităţilor poştale.
Acordul e contestat de BNS și SLPR
Cu toate acestea, reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS) și cei ai Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) au calificat acordul drept „netemeinic, nelegal și abuziv”. Aceștia au criticat lipsa de mandat a directorului general al CNPR pentru semnarea acestui document și au contestat reprezentativitatea SNPC în procesul de negociere colectivă.
Liderii BNS și SLPR au atras atenția asupra posibilelor încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale ale angajaților, precum dreptul la negociere colectivă, dreptul la grevă și dreptul la liberă exprimare. Ei au susținut că acordul ar fi o încercare de a limita aceste drepturi și de a acoperi presupusele abuzuri ale conducerii companiei.