Adrian Câciu lămurește situația pensiilor de la pilonul II. Mai exact, acesta susține că toți românii trebuie să știe faptul că, din păcate, pilonul II de pensii a fost luat în considerare în acel plafon de 9,4% din PIB introdus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Ministrul susține că acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că ”acest pilon nu este o cheltuială efectivă, ci un transfer de fonduri din Pilonul I către un administrator privat”.
El a adăugat că a constatat niște erori și este nevoie de o dezbatere în acest sens, dincolo de Comisia Europeană.
„Trebuie să ştiţi câteva lucruri despre 9,4% din PIB (pentru plata pensiilor, n.r.). Nu se pune problema că îl atingem sau îl depăşim. Nu avem o presiune pe 9,4%. Din punctul meu de vedere sunt nişte erori pe care aş putea să le scot în evidenţă. Problema pe care aş ridica-o este că va trebui să facem o dezbatere, dincolo de Comisia Europeană, la noi în societate”, a declarat acesta.
Ministrul Finanțelor susține că în 2032 va urma un val de pensionări și se întreabă dacă într-adevăr autoritățile vor reuși să se încadreze în acel 9,4%, astfel încât viitorii pensionari să aibă un venit decent, în contextul în care aceștia doar au contribuit și nu au niciun fel de vină.
„Suntem toţi conştienţi că vom avea un val de pensionări în 2032, cu acea generaţie a decreţeilor? Avem capacitatea să ne încadrăm în acel 9,4% cu toate elementele de pensii cuprinse acum şi cu numărul suplimentar astfel încât, în final, să avem o pensie decentă pentru aceşti oameni?
Ei nu au nicio vină, au contribuit. Angajamentul luat în acest PNRR este pe 50 de ani, ca să ne înţelegem. În acel procent de 9,4% a fost introdus din păcate şi Pilonul II de pensii. Acesta reprezintă 0,9% din PIB în acest moment… Pilonul II de pensii nu este o cheltuială efectivă, ci un transfer de fonduri din Pilonul I către un administrator privat”, a spus Câciu.
Ce se întâmplă cu pensiile de la pilonul II
Referitor la situația banilor, ministrul adaugă că banii din Pilonul II de pensii se capitalizează şi vor reprezenta pensie viitoare pentru cetăţenii care la momentul acesta contribuie.
Totodată, el a subliniat faptul că în momentul în care autoritățile consideră că ”de fiecare dată cheltuială bugetară pe un plafon de 9,4% este incorect”.
„În contextul în care îl introduci într-o anvelopă fixă vei genera sărăcie pe Pilonul II, pentru că vei constrânge Pilonul II să rămână la o anumită anvelopă. Legea era cu 6%, atunci de ce ajungem la 4,75%? Banii aceia produc bani care se strâng în dreptul cetăţeanului ca o acumulare viitoare.
În momentul în care tu îi consideri de fiecare dată cheltuială bugetară pe un plafon de 9,4% este incorect, pentru că nu ai cum să creşti alocarea la Pilonul II. O să o creşti la 4,75%, dar vi se pare normal să fie la 4,75%, când în lege a fost construită pe 6%. Cred că cetăţenilor români nu le convine acest lucru”, a subliniat ministrul.
Potrivit acestuia, subiectul trebuie dezbătut în cel mai scurt timp. Pe de altă parte, el a adăugat că acest lucru „nu înseamnă că se va modifica PNRR în acest an”.