Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri, 21 aprilie, să admită, în parte, cererile şi excepţiile formulate în procedura de cameră preliminară de către inculpaţii Cozmanciuc Corneliu Mugurel, în prezent deputat în Parlamentul României, şi Ciufudean Sorin Emanoil (om de afaceri din Bistrița). Cei doi au fost trimiși în judecată de DNA – Serviciul teritorial Bacău. Magistrații au hotărât să excludă, ca nelegale, o serie de probe cheie.

Printre acestea, se află adresa emisă către Banca Română pentru Dezvoltare Groupe Societe Generale S.A. din data de 09 noiembrie 2020, ce se regăseşte la filele 59-60 din vol. VI d.u.p. O altă dovadă care nu va fi luată în seamă se referă la răspunsul emis de Banca Română pentru Dezvoltare Groupe Societe Generale S.A. nr.33615/EV/19.11.2020, ca urmare a adresei nr.4/P/2020, ce se regăseşte la filele 61-102 din vol. VI d.u.p.

Mutare cheie a judecătorilor

Judecătorii au dispus totodată trimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău. Acest lucru se dorește pentru restabilirii legalităţii actelor de urmărire penală, respectiv a îndreptării erorii materiale strecurate în cuprinsul Ordonanţei de începere a urmăririi penale. Ordonanța este datată 17.01.2020 și a fost emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău. Ea face referire la dosarul nr.4/P/2020 (fiele 3-4 din vol. I), referitoare la data întocmirii procesului verbal de sesizare din oficiu din data de 15.01.2020 (filele 1-2 din vol.I d.u.p.), precum şi a erorii materiale strecurate în cuprinsul Ordonanţei din data de 21.10.2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău în dosarul nr.69/P/2019 (fila 41 din vol. IV d.u.p. nr.4/P/2020) referitoare la data emiterii mandatului de supraveghere tehnică nr.353 din data de 21.10.2019 (fila 39 din vol. IV d.u.p.).

Magistrații au dispus ca în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, procurorul să remedieze neregularităţile constatate . El trebuie să comunice Judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 25.05.2021.

Ce acuzații planează asupra deputatului

DNA l-a acuzat pe deputat de trafic de influență. Potrivit procurorilor DNA, în perioada 4 – 27 noiembrie 2019, inculpatul Cozmanciuc Corneliu-Mugurel ar fi pretins de la inculpatul Marcoci Vlad suma de 500.000 de lei. El a lăsat să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din acea perioadă (Costel Alexe) pentru ca acesta să numească în funcția de director general al Administrației Naționale „Apele Române” (A.N.A.R.) o persoană apropiată de omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean. Conform rechizitoriului DNA, Ciufudean avea contracte cu Apele Române. Acesta era interesat să aibă un om la conducerea instituției publice. Banii urmau să fie remiși în două tranșe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri. Numirea respectivă nu s-a mai produs.

Sursă foto: Dreamstime