Este lovitură uriașă în acest an pentru toți românii. Cel mai iubit aliment care este consumat periodic de noi toți se scumpește. Este vorba de pepenii de Dăbuleni. Costurile de producție au crescut ca urmare a majorării prețului la energie electrică, carburant, îngrășăminte, dar și la alte materiale utilizate pentru plantare. Toate aceste sumpiri se vor reflecta în prețul final al lubenițelor care vor ieși pe piață la începutul lunii iunie.
Fermierii sunt ne-a dreptul îngroziți. Încă de acum câteva zile, la Dăbuleni a început semănarea semințelor pentru răsaduri. Plantarea acestora se face mai întâi în sere, apoi, după luna martie plantele vor fi cultivate în câmp, la tunel. Odată cu începerea acestor operațiuni, fermierii au început să-și facă toate socotelile, iar mulți se tem că ar putea să nu își recupereze investițiile.
Față de anul trecut, costurile de producție s-au dublat
Față de anul trecut, costurile de producție s-au dublat. La unele produse prețul chiar s-au triplat. Îngrășămintele s-au scumpit cu 130-150%, folia s-a scumpit cu 40%”, semințele cu 15%, turba, acel strat de pământ pe care îl folisim la plantare a crescut cu 20%. În acest context, în care prețul la energie electrică a crescut, motorina s-a scumpit, nu putem decât să scumpim și noi. Dacă anul trecut investeam în două hectare, anul acesta investim într-unul”, a declarat Cristi Treanță Ene, membru al unei asociații a cultivatorilor de pepeni.
Unii producători spun că se tem că nu își vor scoate investițiile, dacă prețul va fi mare, iar cererea mică.
„O să ajungem să reducem suprafețele cultivate cu pepeni. Ne gândim să găsim alte plante care nu necesită costuri așa mari de producție”, a spun un fermier din Dăbuleni.
Se cere ajutor de la Guvern
Edilul din Dăbuleni spune că este nevoie de sprijin de la Guvern pentru fermierii din Dăbuleni, altfel situația va fi dramatică.
„Dacă ai costuri duble sau chiar triple la producție, ca să scoți investiția trebuie să majorezi prețul pepenilor la kilogram. Dar dacă tu dai kilogramul de pepeni, de exemplu, cu doi lei, iar în hipermarket este cu un leu, din import, pentru că acolo se primesc subvenții, de unde credeți că vor cumpăra oamenii, pentru că și veniturile lor au scăzut. Cultivatorii de pepeni se vor afla în situația în care ori vând ieftin în pierdere, ori rămân cu marfa și o aruncă. Avem nevoie de subvenții, pentru că toate s-au scumpit și fermierii nu au soluții”, a spus Aurel Băjenaru, primarul localității Dăbuleni.