Ungaria iese întărită după cel mai recent boicot al UE îndreptat împotriva sa, afirmă Mihaly Varga, ministrul ungar de Finanțe. Totul are legătură cu reuniunea miniștrilor europeni de finanțe de la Budapesta, de la care au lipsit majoritatea omologilor lui Varga.
Boicot asupra Ungariei. Ministrul de Finanțe de la Budapesta minimizează reacţia UE
Ministrul de Finanțe al Ungariei, Mihaly Varga, a declarat că boicotul reuniunii de vineri a avut ca efect consolidarea țării, după o întâlnire a miniștrilor europeni de finanțe organizată la Budapesta.
La această întâlnire au participat doar șase din cei 27 de miniștri invitați. Varga a menționat că numărul participanților prezenți la reuniune arată că sancțiunile impuse de Bruxelles au avut, în acest caz, un efect pozitiv asupra președinției ungare.
„Noile sancțiuni de la Bruxelles au funcționat, în acest caz, în beneficiul președinției ungare”, a precizat Mihaly Varga, citat de Politico.eu.
Ungaria deține în prezent președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar prim-ministrul Viktor Orbán a întreprins mai multe vizite în diverse capitale importante, inclusiv la Kiev, Moscova, Beijing și Washington, unde a susținut că reprezintă Uniunea Europeană, deși fără o autorizație oficială, ceea ce a generat critici dure din partea miniștrilor europeni și un boicot din partea Comisiei Europene.
Deși la reuniune au fost prezenți doar șase miniștri, printre care și Varga, organizațiile internaționale au trimis reprezentanți de nivel înalt, cum ar fi directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, și secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Matthias Cormann.
Varga a subliniat că prezența acestor „instituții financiare de importanță cheie” a fost un semn al succesului întâlnirii din toate punctele de vedere. În plus, el a adăugat că, în ciuda ideii de boicot, fiecare stat membru al Uniunii Europene a fost reprezentat într-un fel sau altul la eveniment.
Ministrul de Finanțe a reamintit și faptul că sancțiunile impuse de UE „funcționează adesea invers” decât se intenționează.
Vizită FMI la Moscova
FMI a fost criticat de mai multe țări din Uniunea Europeană pentru planul său de a vizita Moscova, nouă miniștri de finanțe susținând că această vizită va fi utilizată în scopuri propagandistice de regimul rus.
În cadrul întâlnirii de la Budapesta, Varga a menționat că unele țări au ridicat problema acestei vizite, dar Georgieva a oferit o explicație considerată rezonabilă, afirmând că vizita la Moscova respectă regulile FMI.
Întrebat despre propunerea Comisiei Europene de a folosi profiturile generate de activele rusești înghețate pentru a sprijini acordarea unui împrumut Ucrainei, Varga a spus că acest subiect nu a fost discutat în cadrul întâlnirii ministeriale de la Budapesta, dar a adăugat că Ungaria are o poziție diferită în privința livrărilor de arme către Ucraina.
În cadrul unei întâlniri separate a miniștrilor de finanțe din zona euro, desfășurată tot la Budapesta, șeful Eurogrupului, Paschal Donohoe, a clarificat că această reuniune nu a fost afectată de boicoturi și că lucrările Eurogrupului trebuie să continue, subliniind că este o instituție politică distinctă de celelalte.